Hlavní obsah

U Libye se utopilo přes dvacet migrantů

Řím
Aktualizováno

U libyjských břehů se ve čtvrtek částečně potopila loď s uprchlíky. Podle mluvčího evropské operace proti pašerákům lidí ve Středozemním moři zahynulo 20 až 30 lidí a zachráněno bylo 77 osob. Původně se udávalo až osmdesát obětí

Foto: Reuters

Zachránění migranti (ilustrační foto z jiné akce)

Článek

Web TG24 uvedl, že k tragédii došlo čtyři míle od Sabráty. Loď s migranty je napůl potopená. Obchodní loď dokázala zachránit 26 migrantů, ale panovaly obavy, že přes osmdesát se jich mohlo utopit. To se ale naštěstí nepotvrdilo, pomohla další plavidla.

Italská pobřežní stráž byla informována o tragédii ze satelitního telefonu, volal jeden z migrantů, který se ocitl ve vodě. Úřady v Tripolisu a v Itálii proto na místo vyslaly italskou nákladní loď Valle Bianca.

„Lucemburské letadlo lokalizovalo asi 65 kilometrů od libyjských břehů převrácenou loď. Asi sto migrantů bylo buď ve vodě, nebo se drželo lodi. Odhadujeme, že mrtvých je 20 až 30," řekl agentuře AFP mluvčí evropské námořní operace Sophia Antonello de Renzis Sonnino.

Letadlo podle něj upozornilo na převrácenou loď španělský stroj, který přiletěl nad místo neštěstí a shodil záchranné prostředky. Poté dorazily dva motorové čluny italské pobřežní stráže a jedna španělská loď.

Jde o druhý smrtelný incident u libyjských břehů za dva dny. Ve středu se v této oblasti převrátilo rybářské plavidlo s uprchlíky a pět z nich přišlo podle čtvrtečních  údajů o život.

Námořní síly ve Středozemním moři zachránily od úterý asi 6000 migrantů, kteří se snažili dostat se na vratkých gumových či dřevěných lodích do Evropy. Jen ve čtvrtek bylo mezi Sicílií a Libyí zachráněno přes 4000 migrantů, uvedla italská agentura ANSA s odvoláním na záchranáře.

Nejvíce migrantů se utopilo cestou do Itálie

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Středozemním moři se převrátila přeplněná loď s migrantyVideo: AP

Podle mezinárodní organizace pro migraci připlulo letos do konce dubna do Evropy 183 017 migrantů, 1124 však za snahu dostat se do EU po moři zaplatilo životem.

Nejvíce jich stále míří do Řecka, kam jich připlulo už 154 661, do Itálie jich dorazilo 27 265 a do Španělska 1063. Nejnebezpečnější je ale cesta přes Středozemní moře v Libyi, kde jich zemřelo 863, při pokusu dostat se z Turecka do Řecka jich zahynulo 376.

Reklama

Výběr článků

Načítám