Hlavní obsah

U Janova nalezli zachovalou loď starou dva tisíce let

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Janov

Loď z časů, kdy vrcholila moc římské říše, objevila italská policie v moři nedaleko města Varazze, které leží 30 kilometrů západně od Janova. „Je to památka velké hodnoty, římská loď používaná k dopravě potravin a datovaná do prvního století našeho letopočtu. Tam dole mohou být desítky a desítky dodnes neporušených amfor,“ řekl italskému tisku podplukovník Francesco Schilardi, šéf skupiny policejních potápěčů, která loď našla.

Foto: IVG.it

Italští policejní potápěči s neporušenou amforou vylovenou z římské lodě.

Článek

Místní rybáři už od 30. let minulého století upozorňovali, že ve svých sítích vytahují z moře úlomky keramiky. Nyní zahájili karabiniéři, tedy italská vojenská policie, pátrání po zdroji střepů s nejmodernější technikou a asi tři kilometry od pobřeží narazili na dávnou loď.

„Neobvyklé na tom je, že vrak by mohl být téměř nedotčený. Jsme přesvědčeni, že pochází z období někdy mezi 1. stoletím př. n. l. a 1. stoletím n. l.,“ sdělil britské BBC Schilardi.

Ze zboží se možná něco i dochovalo

Loď se nachází 60 až 70 metrů pod hladinou. Je skryta v mořském bahně, které ji také chrání. „V horní části plavidla se nachází mnoho zlomků starověkých keramických nádob, které byly poškozeny rybářskou činností. Spodní část je však stále neporušena a v perfektním stavu a obsahuje mnoho podlouhlých amfor typu „Dressel“ používaných od 1. století př. n. l. až do druhého století našeho letopočtu k přepravě potravin, zejména oleje, vína a ryb ve slaném nálevu,“ prohlásil Schilardi.

Potápěči očekávají, že prozkoumání vraku by mohlo objasnit římské obchodní aktivity v daném období. Předpokládá se, že loď putovala na trase mezi střední Itálií a Španělskem. Při své poslední cestě vezla asi 200 amfor s uzávěrami z borových šišek.

„Není vyloučeno, že vzhledem k vynikajícímu stavu dochování mohou amfory obsahovat objednané a přepravované zboží, což může při analýze nabídnout užitečné údaje o epoše císaře Augusta a možná i kulturní a obchodní profil té doby,“ prohlásil Schilardi. Císař Octavianus Augustus vládl Římu v letech 31 př. n. l. až 14 n. l., jím založená dynastie zůstala u moci až do roku 69.

Vyzvednout, či nevyzvednout?

Potápěči soudí, že technicky je možné loď ze dna moře vyzvednout. Záleží však na italských úřadech, zda dají k takové složité a nákladné operaci souhlas. „Je to začátek dobrodružství, které vylepší historii města,“ doufá zatím starosta Varazze Giovanni Delfino.

„Obnova (vyzvednuté lodi) by jistě trvala dlouho a byla by nákladná. Ale pokud by se stát rozhodl investovat do kultury, historie a archeologie, mělo by to velkou turistickou hodnotu pro celý region. Nyní musíme zjistit, zda je ochota investovat do tohoto projektu,“ prohlásil šéf potápěčů.

Schilardi také oznámil, že oblast, kde se vrak nachází, bude uzavřena – zakázán tu má být rybolov i průjezd jiných lodí. „Požádali jsme o námořní zákaz, aby byla oblast chráněna a zabránilo se tomu, že by šli na vrak neoprávnění potápěči. Do této hloubky se však potápěči nepotápějí bez pomoci technických prostředků,“ sdělil.

Pro Schilardiho to je druhý významný objev. Už loni jeho potápěči objevili anglický parník Transylvania, který byl v roce 1917 potopen německou ponorkou a nyní leží u ostrova Bergeggi v hloubce 630 metrů. „Zatímco tato loď klesla ke dnu v době 1. světové války, nynější nález sahá do časů římské republiky a císařství, kdy Řím obchodoval se zeměmi Středomoří, hlavně se Španělskem, a kdy Ligurské moře bylo křižovatkou obchodu,“ uvedl podplukovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám