Hlavní obsah

U Čeljabinsku našli úlomky meteoritu o rozměru dětské pěsti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruští vědci našli v okolí uralského Čeljabinsku zatím největší úlomky meteoritu, který do oblasti dopadl koncem minulého týdne. Podle místní agentury Uralinformbyro dosahují některé exempláře velikosti až dětské pěsti. Přesné místo nálezu experti tají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých místVideo: Reuters

 
Článek

Největší trofeje podle zasvěcených nebyly nalezeny v okolí jezera Čebarkul, kde podle všeobecného názoru minulý pátek dopadly hlavní zbytky mohutného meteoritu. Speciální expedice Uralské federální univerzity je našla kdesi v okolí obcí Pervomajskij a Jemanželinka, které leží jižně od Čeljabinsku. Úlomků jsou tam údajně desítky. Vzorky jsou na cestě do laboratoří Ruské akademie věd.

Přímo do vod jezera Čebarkul, které leží asi 70 kilometrů západně od Čeljabinsku, se ve středu ponořila skupina potápěčů. Jezero je hluboké kolem jedenácti metrů, ale dno je silně zanesené a viditelnost je prý kvůli dvoumetrové vrstvě bahna prakticky nulová. K podrobnějšímu prozkoumání budou zapotřebí delší přípravné práce, které si vědci objednali u ministerstva pro mimořádné události.

Hlavní kráter po dopadu meteoritů u ruského jezera Čebarkul

Policejní ostraha, která místo dopadu meteoritu u čebarkulského jezera střežila, byla ve středu odvolána. Místo se okamžitě stalo hojně navštěvovanou atrakcí, na břeh se sjíždějí zvědavci z bližšího i vzdáleného okolí.

Střední část Ruska vystrašila série explozí na obloze minulý týden v pátek. Způsobil ji meteorický roj nad Uralem. Podle svědků nefungovaly mobilní telefony, domy se otřásaly a okenní tabulky praskaly. Incident si vyžádal přes 1200 zraněných včetně tří stovek dětí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám