Hlavní obsah

Ničivý pád meteorů jako v Rusku nelze předvídat

Meteorický roj, který spadl nad Uralem, vyděsil Rusko. Původní těleso mělo před vstupem do atmosféry 10 tun, po dopadu trosek na Zem utrpělo zranění přes 700 lidí. Podobnou událost přes veškerou snahu není možné předvídat, řekl Novinkám astronom Martin Fuchs ze Štefánikovy hvězdárny v Praze.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Meteorický roj nad Uralem zachycený z různých míst

Článek

Sledovaný objekt musí být dostatečně blízko nebo dost velký, aby ho bylo možné včas pozorovat. Těleso o velikosti jednoho metru je příliš malé, uvedl Fuchs v rozhovoru pro Novinky:

Je možné odhadnout místo dopadu?

Pokud se těleso podaří pozorovat před dopadem, dá se místo dopadu odhadnout poměrně přesně. Pokud by se jednalo o velké těleso (velikost v kilometrech) pozorovanou ve velkém předstihu (roky), existují postupy, jak případně srážce zabránit. Nikdy se to samozřejmě nevyzkoušelo, ale šance tu je. U tak velkého tělesa by to mělo smysl, protože by jeho dopad způsobil celoplanetární katastrofu.

Jak často se něco takového děje?

Jde o jakési statistické rozdělení. Denně dopadá na Zemi mnoho tun meteoritů. Ale jsou malé. Běžný meteoroid (těleso před vstupem do atmosféry, viz. tabulka) je velký asi jako zrno štěrku (tzn. dva tři centimetry). Pak jsou samozřejmě větší, které způsobují takové "divadlo", jako se odehrálo v Rusku, těch je ale mnohem méně.  [celá zpráva]

No a druhý extrém jsou velké planetky, které sem dopadnou. To je statisticky tak jednou za 100 miliónů let. Má se za to, že poslední z těchto dopadů měl za následek vyhynutí dinosaurů.

Nejmenších pádů částeček kosmického materiálu lze vidět několik za hodinu, jsou to tzv. "padající hvězdy", meteory.

Jaké škody může pád meteoroidů napáchat?

To velmi silně záleží na velikosti dopadajícího tělesa. Drtivá většina meteoroidů shoří v atmosféře, vůbec na Zemi nedopadne. Pokud je větší, tak velmi často dopadne do moře nebo pustiny, kde jev nikdo nezaznamená. Pokud dopadne do obydlených oblastí, může způsobit škody. Je to jednoduše kámen, co letí rychlostí několik stovek km/h. Ta ruská událost je spíš opravdu velký meteorit. Takových dopadne málo.

Extrém jsou pak samozřejmě planetky, řekněme s průměrem 10km. Ty mohou způsobit totální zkázu, tedy něco podobného, čeho jsme se báli v prosinci 2012, tedy něco jako konec světa. Při takových událostech vyhyne i 90 % všeho života.

Je ČR v ohrožení?

ČR ani zbytek světa zatím není v ohrožení, tedy alespoň o něm nevíme. To, co se stalo v Rusku, se může stát kdekoli a kdykoli. Je to čistě otázka náhody. Co se týká velkých těles, tak dnes známe stovky tisíc planetek, ale žádná z nich Zemi přímo neohrožuje.

Je samozřejmě na místě argument, že se s námi může srazit to, co ještě neznáme, ale to tak prostě je.

Meteoroidy a meteority

Meteoroid je vesmírné těleso velikosti milimetrů až metrů. Meteoroidů milimetrových velikostí narazí do Země denně milióny. V případě, že větší meteoroid vletí do zemské atmosféry, vidíme světelný jev meteor.

Meteorit je menší kosmické těleso, které dopadlo na povrch Země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám