Hlavní obsah

Tymošenkovou nelze propustit, řekl Janukovyč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč posílil ve středu obavy skeptiků v kauze vězněné expremiérky Julije Tymošenkové. Řekl, že připravovaný zákon, který má umožnit její vycestování k léčbě do Německa, nemá Tymošenkovou zbavit trestní odpovědnosti. Bývalá premiérka by se tak po vyléčení na berlínské klinice měla vrátit do vězení.

Foto: Sergei Chuzavkov, ČTK/AP

vyslanci EU v Kyjevě Patrick Cox (vpravo) a Aleksander Kwasniewski jednají v parlamentu s opozičními poslanci.

Článek

Janukovyč při návštěvě Záporoží na jihovýchodě země konstatoval, že všichni ukrajinští občané jsou si před zákonem rovni a Tymošenkové nelze přiznávat žádné výsady. "Žádné speciální postupy nebudou, ústava měří všem stejně. Zákon umožňující odsouzeným léčbu v zahraničí by tyto osoby neměl amnestovat. Vyhnout se trestní odpovědnosti není možné," dodal Janukovyč.

Tymošenková nemá být prioritou

Janukovyč v Záporoží také upozornil na to, že ukrajinské zboží není na Západě konkurenceschopné a k modernizaci výrobních závodů nemá vláda peníze. "Potřebujeme velké investice, které sami nemáme. Modernizace našich podniků na evropskou úroveň vyžaduje částku od 100 do 500 miliard dolarů (až 10 biliónů korun)," konstatoval.

Osvobození Tymošenkové je pro Evropskou unii jednou z podmínek pro podepsání asociační smlouvy s Ukrajinou. Kyjevský parlament se ale zatím nedokázal dohodnout na znění příslušného zákona. Ve středu poslanci ignorovali ultimátum Bruselu a schůzi věnovanou zákonu o Tymošenkové bez výsledku rozpustili.

Podle agentury Interfax se po krachu středeční parlamentní schůze poslanci vládní Strany regionů snaží vysvětlit zmocněncům EU Patu Coxovi a Alaxanderovi Kwaśniewskému, že problém Tymošenkové není ve vztazích Kyjeva s Bruselem prioritní. „Mise Coxe a Kwaśniewského může vyústit v podpis asociační smlouvy. Je ale třeba říct, že mise nabyla mylného dojmu, že hlavním problémem je nyní otázka Julije Tymošenkové,” řekl novinářům poslanec Strany regionů Volodymyr Olejnik. Poslanci si domluvili se zmocněnci EU Patem Coxem a Aleksanderem Kwaśniewský na posunu konečného termínu pro schválení na úterý.

Ve čtvrtek se v sídle parlamentu znovu sešla zvláštní poslanecká skupina, která má kompromisní znění zákona připravit. Poslanci se ale podle agentury Unian znovu rozešli s prázdnýma rukama, protože názory koalice a opozice se nesblížily. Příští schůzku budou mít v pondělí, tedy den před novým ultimátem.

Reklama

Výběr článků

Načítám