Hlavní obsah

Tymošenková podala ústavní žalobu na Porošenka pro velezradu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Bývalá premiérka Ukrajiny a kandidátka na post prezidentky pro březnové volby Julija Tymošenková podala na současnou hlavu státu Petra Porošenka ústavní žalobu, jejímž cílem má být jeho odvolání. Důvodem je podezření z velezrady, kterého se měl dopustit tím, že řídil podvodné nákupy náhradních dílů pro ukrajinskou armádu, napsal server rosbalt.ru.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Julija Tymošenková

Článek

Cena vojenského materiálu dováženého z Ruska byla podle expremiérky až čtyřnásobně vyšší než jeho skutečná hodnota. Tymošenková se odvolávala na informace ukrajinských investigativních novinářů, které se v kyjevských médiích objevily v pondělí. Účastníci spiknutí, údajně Porošenkovi přátelé, si prý přišli na stamiliony hřiven.

Iniciativu strany Vlast, které Tymošenková předsedá, tedy podání ústavní žaloby prý podpořily i některé další parlamentní strany. Jejich jména ale Tymošenková neuvedla.

Pohnat prezidenta k odpovědnosti je podle ukrajinských médií problematické. Ústava sice možnost odvolání hlavy státu žalobou připouští, ale prováděcí zákon neexistuje. Podle agentury Interfax chce expremiérka návrh zákona teprve předložit, a to až po „vítězných“ prezidentských volbách. Analytici Tymošenkové krok považují spíše za boj před prezidentskými volbami.

Ukrajinci půjdou vybírat hlavu státu 31. března a Tymošenková s Porošenkem patří podle průzkumů k favoritům. Na čele žebříčků popularity je ale zatím herec a bavič Volodymyr Zelenskyj, jemuž analytici dávají šance i pro druhé kolo voleb. To se tři týdny po prvním kole uskuteční v případě, že žádný z uchazečů nedostane nadpoloviční většinu odevzdaných hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám