Hlavní obsah

Tusk nahradí Van Rompuye, v čele diplomacie EU Mogheriniová

Právo, Michal Mocek, Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polský premiér Donald Tusk byl dnes na summitu Evropské unie zvolen do čela Evropské rady, tedy takzvaným unijním prezidentem, který řídí vrcholné schůzky členských zemí.

Foto: Yves Herman, Reuters

V čele evropské diplomacie vystřídá Catherine Ashtonovou italská ministryně zahraničí Federica Mogheriniová, do čela Evropské rady míří polský premiér Donald Tusk.

Článek

„Máte plnou podporu Evropské rady,“ ujistil oba Van Rompuy poté, co oba dostali před zahájením tiskové konference velké kytice. Vyzvedl zejména zásluhy premiéra Tuska, jehož země ani v době krize „nikdy neupadla do recese“. „Jeho zkušenosti se mohou stát zdrojem energie, kterou Unie potřebuje,“ dodal Belgičan.

„Prosadil se kandidát, kterého jsme navrhli a podporovali. Od počátku vyjednávání jsme trvali na tom, aby se na jedné z vysokých pozic objevil zástupce nových zemí. Dnes se to schválením Donalda Tuska do funkce předsedy Evropské rady povedlo,“ uvítal rozhodnutí summitu český premiér Bohuslav Sobotka.

Van Rompuy upozornil Tuska i Mogheriniovou, že před nimi stojí „tři výzvy, jež budou vyžadovat pevné vedení“. Kromě dozvuků krize v eurozóně k nim patří i konflikt na Ukrajině a udržení Británie v EU.

Válka není řešení

„Budoucnost Unie nebude spočívat ve zmenšování a nikdo rozumný nevidí EU bez Británie,“ poznamenal k tomu Tusk a demonstroval i umírněný postoj k dění Ukrajině. Cílem je podle něj dospět k takovému řešení konfliktu, na jehož konci bude mír. „Všichni víme, že válka není řešením krize,“ dodala Mogheriniová.

Polský premiér dostal prestižní funkci i navzdory omezené znalosti cizích jazyků. „Vyleštím svou angličtinu a v prosinci budu připraven, nebojte se,“ ujišťoval čistou polštinou po svém zvolení a dožadoval se: „Nechce mne mluvit polsky, je to má poslední tisková konference ve funkci polského premiéra.“

Italka naopak plynně odpovídala na otázky v angličtině i ve francouzštině. Odrážela i výtky, že po necelém roce ve funkci ministryně zahraničí nemá valné diplomatické zkušenosti. „Již dvacet let jsme zapojena do evropské i zahraniční politiky,“ uvedla jednačtyřicetiletá politička a dodala, že patří k nové generaci evropských lídrů, která se začíná uplatňovat na úrovni Unie.

Tusk připomněl, že „na mně bude i organizace práce v oblasti eura“. Polsko se dlouhodobě domáhá, aby se mohlo podílet na dění v eurozóně, i když jednotnou měnu ještě nezavedlo. „Nebude růst rozdíl mezi oběma kluby (tj. zeměmi s eurem a bez eura - pozn. red.) - euro má spojovat Evropu,“ dodal premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám