Hlavní obsah

Turecko změnilo svůj název registrovaný u OSN, nechce připomínat drůbež

Organizace spojených národů zaregistrovala nový oficiální název Turecka. Ankara totiž požádala o změnu anglického slova Turkey na Türkiye, uvedla ve čtvrtek agentura EFE. Podle turecké vlády nový název z turečtiny lépe vystihuje národní hodnoty. Podle tureckých médií je ale hlavním důvodem registrované změny to, že v angličtině slovo turkey znamená krocan a hovorově se používá také pro propadák.

Ilustrační foto

Článek

Přejmenování potvrdil turecké státní agentuře Anadolu mluvčí OSN Stéphane Dujarric. "Změna názvu vstoupila v platnost hned po obdržení žádosti," uvedl.

Název Türkiye již dříve turecká vláda používala ve své oficiální komunikaci v angličtině. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan navíc nařídil tureckým firmám, aby začaly používat na svých výrobcích označení Made in Türkiye. Část firem to ale dělala již před vládním nařízením.

Rozšíření NATO: Turkům vadí švédská poslankyně

Svět

Podle tureckého kabinetu nový název lépe reprezentuje "kulturu, civilizaci a hodnoty národa". Podle tureckého tisku je ale hlavním důvodem změny fakt, že původní název vzbuzoval nežádoucí konotace. V angličtině je slovo turkey označením pro krůtu či krocana a hovorově se používá také pro označení propadáku.

Registrace nového názvu země v databázi OSN je často důsledkem politických změn. Řada zemí se přejmenovala po konci koloniálních režimů. V roce 2016 Česká republika zaregistrovala do databáze OSN své zkrácené označení Česko.

Reklama

Výběr článků

Načítám