Hlavní obsah

Turci propustili rok vězněného německo-tureckého novináře Yücela

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Turecko propustilo německo-tureckého novináře Denize Yücela, kterého Ankara rok zadržovala kvůli podezření z podpory terorismu. Uvedl to v pátek list Die Welt s odkazem na Yücelova právníka. Informaci potvrdilo i německé ministerstvo zahraničí.

Foto: Karlheinz Schindler, ČTK/AP

Žurnalista Deniz Yucel

Článek

Yücelův případ dlouhodobě zatěžoval turecko-německé vztahy. Podle Berlína novinář listu Die Welt jen dělal svou práci a zadržován byl z politických důvodů.

Německá kancléřka Angela Merkelová hovořila o Yücelovi na čtvrtečním setkání s tureckým premiérem Binalim Yildirimem. Ten vyjádřil názor, že čtyřiačtyřicetiletý novinář bude brzy propuštěn.

V německých médiích se spekulovalo, že Ankara by Yücela mohla propustit výměnou za modernizaci svých tanků. Žurnalista ale takový obchod důrazně odmítl. Stejně tak učinila i Merkelová, podle níž neexistuje mezi těmito otázkami spojitost.

Ve středu uplynul přesně rok ode dne, kdy byl Yücel zadržen v Istanbulu. Od té doby pobýval ve vazbě, aniž jej turecké úřady obžalovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám