Hlavní obsah

Tradiční Sněmovna lordů se má radikálně změnit, většina jí má být volena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Symbol britské tradice, Sněmovnu lordů, čekají velké změny. Vláda naznačila, že by měla značně zeštíhlet ze současných více než 800 členů na 450, přičemž 80 procent členů by mělo být voleno na 15 let, uvedla ve středu televize SkyNews.

Článek

Plán nastínil vládě vicepremiér Nick Clegg. Mluvčí předsedy vlády Davida Camerona poté podle BBC řekl: „Cílem reformy je převážně volená Sněmovna lordů, která je mnohem menší než ta současná, přičemž první volby do ní by se měly konat v květnu 2015.“

Zda vláda Davida Camerona změnu prosadí, není jasné. Čeká se, že mnozí konzervativní poslanci budou proti. Asi stovka se jich domnívá, že změna ústavy není prioritou. Naopak značná část opozičních labouristů se asi k návrhu postaví kladně.

Redukce počtu křesel ale je nakonec mírnější, než bylo původně plánováno. Počítalo se, že by měla mít jen 300 členů. Podle poslaneckého výboru by to mohlo být málo na to, kolika zákony se musí zabývat.

Naopak jiní poslanci se bojí, že takto velká horní komora by mohla umenšit význam dolní komory, přestože mluvčí Camerona uvedl, že bude zajištěna prvořadost dolní komory.

Reklama

Výběr článků

Načítám