Hlavní obsah

Tisíce lidí ve Vídni demonstrují proti lockdownu i povinnému očkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň
Aktualizováno

Proti zpřísnění protikoronavirových opatření demonstrují v sobotu ve Vídni tisíce lidí. Podle policie je na místě zhruba 12 tisíc lidí, očekávala se účast až 15 tisíc. Protesty zatím nejsou násilné, někteří jedinci však na místě zapalují dýmovnice či hází plechovky s pivem po policistech.

Protikoronavirové demonstrace ve VídniVideo: čtenářka Novinek, Novinky

 
Článek

V souvislosti s dýmovnicemi a házením plechovek provedli policisté první zatčení. Protestující se shromáždili na Náměstí Hrdinů (Heldenplatz), nacházející se v areálu Hofburgu.

Na shromáždění s projevem vystoupil například také bezpečnostní šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Hannes Amesbauer. Podle něj už není otázkou, zda někdo je, či není očkován. „Obtěžování těchto lidí a svalování viny na neočkované je ostudou vlády,“ uvedl.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Jeden z demonstrantů ve Vídni

Na místě se podle redaktorů Kurieru pohybují také lidé s Davidovou hvězdou nesoucí nápis „neočkovaný“. Na pódiu se objevila také lékařka Maria Hubmerová-Moggová ze Štýrského Hradce, která v souvislosti s léčbou covidu-19 vychvalovala přípravek ivermektin a tvrdila, že nošení roušek je zejména u dětí škodlivé pro jejich zdraví.

Pod hrozbou odnětí svobody. V Rakousku bude očkování proti covidu povinné

Zahraniční

Právě na nošení roušek na místě policisté dohlížejí. Podle zpravodajů rakouských deníků se jejich nošení ale dodržuje jen v blízkosti policistů.

Demonstranti směrem k místu shromáždění zapalovali dýmovnice a pokřikovali hesla jako „odpor, odpor“ nebo „nejsem očkovaný“. Protestů se ve Vídni účastní i lidé z jiných států. Na místě jsou vidět například italské vlajky, slyšet je i srbština.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rakušané, kteří čelí úplnému uzavření, žádají „Chci zpět svou svobodu".Video: Reuters

V centru se protestující rozdělili na dva průvody. „Jsou tady Němci i Poláci a nosí transparenty s nápisy ‚Nezabíjejte naše děti' či ‚Ruce dál od našich dětí'. Celé centrum je uzavřené pro auta. Průvod je ale poměrně poklidný, pocit strachu jsme neměli. Žádné napadání, mlácení nebo bourání transparentů,” uvedly pro Novinky Veronika Lošková a Štěpánka Podrazilová, české turistky, které jsou ve Vídni na víkend.

Před šestou se ale podle svých slov dostaly mezi radikálnější účastníky protestu, kterým se nelíbilo, že na sobě měly roušky. „Sjíždí se sem policejní antony a policisté mají obušky, vypadá to, že to bude pokračovat míň poklidně,” dodaly s tím, že v davu potkaly i účastníky z Čech s českými vlajkami.

Podle nich také místní důkladně kontrolují místní Tečku. Nestačí jen vidět QR kód, kontroly probíhají detailně, a to ve všech uzavřených prostorách.

Foto: Lisa Leutner, ČTK/AP

Demonstrace proti koronavirovým opatřením ve Vídni

Na velkoplošné obrazovce se objevilo také video s opozičním politikem Herbertem Kicklem z FPÖ. „Vláda zapomíná, že vše, co silou získá, může také silou ztratit,“ řekl. Kickl dodal, že drtivá většina populace je podle něj zdravá, a kroky vlády označil za chybný výklad základních práv a svobod. Za příklad dával Švédsko, kde lidé „žijí ve zdraví a svobodě bez čtvrté vlny a izolace“.

V Rakousku bude kvůli zvyšujícímu se počtu nakažených – za pátek jich testy odhalily téměř 16 tisíc – a přeplněným nemocnicím s koronavirovými pacienty od pondělí zaveden celostátní lockdown. Platit by měl nejméně deset dní, maximálně pak dvacet. Celodenní zákaz vycházení bude platit pro neočkované i očkované.

Rakousko zavádí celostátní lockdown

Zahraniční

Od 1. února pak bude v zemi zavedeno povinné očkování pro všechny obyvatele. Neočkovaným bude hrozit až odnětí svobody. Rakousko má podle serveru Our World in Data naočkovaných 65,2 procenta populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám