Hlavní obsah

Těžce nemocný Francouz ukončil hladovku, kterou demonstroval za eutanazii

Těžce nemocný Francouz, který chtěl hladovkou a umíráním v přímém přenosu protestovat proti nemožnosti eutanazie, svůj protest ukončil. Je mu opět poskytována výživa a chce se za sedm až deset dní vrátit z nemocnice domů. Agentuře AFP ve středu řekl, že nebyl schopen vést svůj boj.

Foto: Profimedia.cz

Alain Cocq

Článek

Sedmapadesátiletý Alain Cocq z východofrancouzského Dijonu, který trpí vzácným onemocněním tepen, potvrdil, že opět přijímá potravu a tekutiny. "Už jsem nebyl schopen vést svůj boj," řekl pacient, který byl hospitalizován na začátku týdne.

Cocq na konci minulého týdne oznámil, že už nebude přijímat žádnou potravu a tekutiny a své umírání bude přenášet na Facebooku. Sociální síť však podle francouzských médií sdělila, že přenos zablokuje.

Muž trpí nevyléčitelnou nemocí, která způsobuje slepování stěn tepen, což brání krevnímu oběhu.

Po 288 dnech hladovky zemřela v Turecku 28letá zpěvačka

Evropa

Cocq se se svou žádostí o aktivní dopomožení k smrti obrátil dokonce i na prezidenta Emmanuela Macrona. Ten mu ale také sdělil, že záměrné zabití pacienta francouzské zákony neumožňují.

Eutanazie obecně znamená možnost usmrtit pacienta s nevyléčitelnou nemocí na jeho vlastní žádost, a to za účelem zkrácení jeho utrpení. Ve většině zemí je nezákonná, uznává ji jen velmi málo států. Jako první na světě ji v roce 2002 legalizovalo Nizozemsko, umožňuje ji také Belgie, Lucembursko, Kolumbie a Kanada.

Například ve Francii je však přípustná pasivní eutanazie spočívající v odpojení od přístrojů a nepřímá eutanazie, při níž silné léky tiší bolest a zároveň jako vedlejší účinek urychlují umírání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám