Hlavní obsah

Teroristé hrozí v letadlech novými nezjistitelnými bombami bez kovů

– Londýn/Kampala

Británie od čtvrtka zpřísňuje bezpečnostní kontroly na letištích. Spojené státy požádaly ve středu zámořská letiště o větší kontrolu pasažérů na linkách do USA kvůli nebezpečí teroristického útoku, při kterém by se mohla použít nezjistitelná bomba, která neobsahuje žádný kov a navíc je možné ji implantovat pod kůži. Panuje podezření, že by se ji mohli pokusit odpálit radikálové s pasy EU.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Cestující při kontrole na frankfurtském letišti odevzdává pásek

Článek

Britský ministr dopravy Patrick McLoughlin sdělil, že nové kontroly v Británii se budou týkat letů do USA a také některých vnitrostátních linek. Na odbavování to podle BBC zatím nemá vliv.

Americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti tento týden oznámilo, že existuje ”věrohodná hrozba útoku v reálném čase”. ”Letectví zůstává pro teroristy přitažlivým cílem, snaží se obejít naše bezpečnostní opatření,” uvedl úřad.

Pražské ruzyňské letiště zatím žádné přísnější pravidla pro odbavování cestujících nezavedlo. Česká republika se v tomto drží stanoviska Evropské unie a žádnou takovou žádost zatím letiště neobdrželo, řekla ČTK mluvčí letiště Eva Krejčí. O zostřená opatření dosud nepožádala ani společnost Delta Airlines, která z Prahy létá přímou linku do New Yorku.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Letoun American Airlines vzlétá z londýnského letiště Heathrow

Podle amerického experta z ministerstva obrany citovaného televizí ABC je nová hrozba odlišná od předchozích a mnohem více znepokojující.

Nový typ bomby by neměl být zjistitelný současnými prostředky, protože by se při její výrobě použilo nekovových látek. Spojené státy získaly informace, že členové Al-Káidy působící v Jemenu na takové bombě už delší dobu pracují.

Nálož už možná byla otestována v Sýrii. Tvůrci bomb z jemenské Al-Káidy údajně navštívili Sýrii, kde se setkali s lidmi z fronty An-Nusra, která je napojená na Al-Káidu.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

žena prochází na frankfurtském letišti bezpečnostním rámem

Nová bomba nemá využívat kovů a může být chirurgicky voperována do těla útočníka, který by ji tak mohl pronést na palubu letadla.

Obavy jsou o to vyšší, že útok by mohli provést i občané států EU, kteří se zapojili do občanské války v Sýrii na straně teroristických skupin. Americký prezident Barack Obama v neděli varoval: „Získali evropské pasy. Nepotřebují víza, aby se dostali do USA.“

Operativci jemenské Al-Káidy se už jednou pokusili překonat bezpečnostní opatření na letištích, ale bomba ukrytá ve spodním prádle při opálení na palubě letadla nad Detroitem na Vánoce 2009 selhala. [celá zpráva]

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Kontrola cestujících na frankfurtském letišti

Al-Káida na Arabském poloostrově také v roce 2010 vyslala do letadel několik tiskáren s výbušninami. Protože žádná neexplodovala a některé neměly ani rozbušku, předpokládalo se, že šlo o test úrovně bezpečnostních opatření. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám