Hlavní obsah

Nigerijcova výbušnina byla tak silná, že by zničila i větší letadlo

Výbušnina, s níž se chtěl v pátek při letu do Detroitu pokusit třiadvacetiletý Nigerijec vyhodit do vzduchu letadlo se skoro třemi sty cestujících, by stačila ke zničení ještě většího letounu. Podle agentury Reuters to uvedla stanice CNN.

Článek

Nigerijec Umar Farouk Abdul Mutallab pronesl na Štědrý den v Amsterdamu do airbusu společnosti Northwest Airlines 80 gramů vysoce výbušné látky PETN. Propašoval ji v kondomu. Při letu do Detroitu se ji pokusil odpálit, ale selhala mu rozbuška. Cestující a posádka ho pak přemohli.

Muž utrpěl popáleniny a skončil v nemocnici. V neděli se z ní přesunul do vězení. V USA byl obviněn z pokusu zničit letadlo Airbus A330. Hrozí mu za to až 20 let vězení. Vyšetřovatelé chtějí dnes požádat soud o povolení odebrat obviněnému vzorek DNA.

Patřím k Al-Káidě, tvrdí útočník

Stanice CNN uvedla, že by výbušnina stačila i ke zničení většího letounu. Nigerijec tvrdí, že patří k teroristické síti Al-Káida.

Americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Janet Napolitanová řekla, že nic nenasvědčuje tomu, že by páteční pokus o atentát byl součástí nějakého širšího teroristického spiknutí. Vyšetřování ale podle ní pokračuje.

Další Nigerijec vyděsil personál, bylo mu ale jen zle

Další incident se na palubě letadla při stejném letu z Amsterodamu do Detroitu odehrál i v neděli. Na víc než hodinu se tam na toaletě zavřel jeden cestující, který také pocházel z Nigérie. Po výzvách, aby se vrátil na své místo, ztropil povyk. Pilot tak krátce před přistáním požádal pozemní personál o pomoc v nouzi, uvedla stanice CNN. Bezpečnostní síly muže pak zadržely. [celá zpráva]

Ukázalo se ale, že pasažér nepředstavoval žádné nebezpečí. Měl jen potíže po otravě jídlem.

Ukázalo se ale, že pasažér nepředstavoval žádné nebezpečí. Měl jen potíže po otravě jídlem.

Mnohá letiště po pátečním pokusu o sebevražedný atentát už zpřísnila bezpečnostní kontroly a opatření. Podle listu New York Times bude letištní personál pasažéry do USA například "ohmatávat", prověřovat bude i jejich příruční zavazadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám