Hlavní obsah

Terorista z Paříže měl poznámky o Islámském státu, v autě byly další zbraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Poblíž těla útočníka z pařížské třídy Champs-Élysées se našla rukou psaná poznámka na obranu teroristické organizace Islámský stát. Uvedla to v pátek agentura AFP s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování.

Foto: Profimedia.cz

Karim Cheurfi

Článek

Vyšetřovatelé také v autě devětatřicetiletého Francouze Karima Cheurfiho, který na policisty v centru Paříže střílel z útočné pušky Ak-47, než byl sám zabit, našli další zbraně – ještě jednu pušku a nože. Kromě toho ve vozidle ležel korán.

Ke čtvrtečnímu útoku, při kterém přišel o život jeden policista a další dva utrpěli zranění, stejně jako kolemjdoucí německá turistka, se již dříve přihlásil Islámský stát.

Policie podle francouzských médií Cheurfiho už dříve předběžně vyšetřovala v souvislosti s terorismem, přede dvěma měsíci měl být zadržen kvůli podezření, že se ilegálně pokusil pořídit si zbraně. Pak byl ale propuštěn.

List také Le Parisien napsal, že Cheurfi byl v roce 2001 usvědčen z útoku na policii. Dva muže zákona se pokusil zabít, když na ně střílel z ukradeného auta. Z vězení byl předčasně propuštěn a vyšel z něj v loňském roce.

Prezidentští kandidáti zrušili mítinky

Útok se odehrál tři dny před prvním kolem prezidentských voleb ve Francii. O nové hlavě státu budou Francouzi hlasovat již v neděli. O dopadech atentátu na volby se spekuluje. Kandidáti zrušili předvolební mítinky a všichni v pátek vydali prohlášení odsuzující útoky a zdůrazňující nutnost zajištění bezpečnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám