Hlavní obsah

Terorista z Londýna chtěl už dávno krev, důvod si možná vzal s sebou do hrobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Khalid Masood, který ve středu v centru Londýna zabil čtyři lidi a desítky dalších zranil, se v minulosti opakovaně dopouštěl násilí. Už před 17 lety se dostal do šarvátky, při níž jednomu muži držel u krku nůž a pořezal ho. Policie nyní potvrdila, že Masood vedl středeční útok sám, ale motiv jeho činu možná zůstane bez objasnění.

Foto: Toby Melville, Reuters

Kolemjdoucí pomáhají zraněné ženě na Westminsterském mostě v Londýně

Článek

„Stále se domníváme, že Masood jednal sám a nemáme žádné informace, které by naznačovaly, že jsou plánovány další útoky,“ řekl podle stanice BBC policejní zástupce Neil Basu. Současně uvedl, že Masood si možná vzal důvod svého šíleného činu s sebou do hrobu.

„Všichni musíme přijmout tu možnost, že nikdy nepochopíme, proč to udělal, že tato možnost umřela s ním. Jsme, nicméně, odhodláni zjistit, zda byl Masood samostatným aktérem inspirovaný teroristickou propagandou, nebo zda ho někdo jiný nepovzbuzoval, nepodporoval nebo přímo neřídil,“ dodal Basu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Následky najetí auta do lidí na Westminsterském mostě

Už v pátek se v britských médiích objevila zpráva, že terorista necelé tři minuty před útokem ještě s někým komunikoval prostřednictvím mobilní aplikace Whatsapp. Úřady to oficiálně nepotvrdily. [celá zpráva]

K útoku se přihlásil Islámský stát, i když ani tato spojitost s ním se zatím u Masooda, který před časem pobýval v Saúdské Arábii, oficiálně nepotvrdila. [celá zpráva]

Chci krev

Scotland Yard už v pátek potvrdil, že 52letý útočník měl pestrou kriminální minulost. V sobotu přinesl bulvární deník The Sun podrobnosti a napsal, že Masood měl léta násilnické sklony.

Už jeho první zaměstnavatel Lee Lawrence z východního Sussexu ho popsal jako někoho, kdo lačnil po krvi. Podle něj se Masood, který tehdy ještě nebyl konvertita k islámu a jmenoval se Adrian Elms, netajil touho po krvi.

Foto: Metropolitan Police/Handout , Reuters

Terorista z Londýna Khalid Masood

Lawrence vylíčil, že když Masood v roce 2000 při potyčce v hospodě pořezal ve tváři majitele podniku, obrátil se i proti němu a přiložil mu čepel na krk. „Měl nůž na mém krku a říkal: Chci krev, chci zkur.... krev, chci někoho zabít.“

„Koulel očima a byl úplně mimo,“ dodal Lawrence, který pak Masooda viděl už jen jednou poté, co se vrátil z vězení, kam ho soud za napadení poslal na dva roky. Masood kolem projížděl v autě a když ho uviděl, přejel si významně prstem po krku a naznačil podříznutí.

„Rád lidi strašil,“ poznamenal Lawrence a potvrdil to i 35letý Danny Smith, jemuž Masood před čtrnácti lety během potyčky v Eastbourne vrazil nůž od obličeje. „Projel mi nosem do úst a do jazyku. Upadl jsem a snažil jsem se vstát, ale on se mě snažil ještě čtyřikrát bodnout do zad,“ vylíčil Smith, jemuž se nakonec podařilo utéct. Masood byl nakonec obvinění z pokusu o vraždu zproštěn a odseděl si jen dalšího půl roku v souvislosti s nošením zbraně na veřejnosti, napsal deník Daily Mail.

Foto: Darren Staples, Reuters

Květiny připomínají oběti útoku před parlamentem v Londýně

Masoodovi sousedi tvrdí, že se radikalizoval během dvou let ve vězení. Jakmile se vrátil, opustil svoji partnerku a matku jejich dvou dcer. Později se oženil s muslimkou, ale o tři měsíce později už se rozváděl. Naposledy žil s 39letou ženou, kterou policie po útoku zadržela, ale po výslechu ji propustila.

Reklama

Související články

Kamera zachytila útok v Londýně

Středeční útok v Londýně, při kterém zahynuli čtyři lidé včetně útočníka, zachytila kamera snímající Westminsterský most. Na něm terorista, jehož identitu...

Výběr článků

Načítám