Hlavní obsah

Těreškovová je symbol, hájil kosmonautku ruský ministr obrany

Právo, ama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za jeden ze symbolů Ruska označil Valentinu Těreškovovou (84), v roce 1963 první ženu ve vesmíru, ministr obrany Sergej Šojgu. Šéf ruského resortu, který před říjnovými parlamentními volbami vede kandidátku vládního Jednotného Ruska, se při setkání s mládeží zastal kosmonautky, jež je také poslankyní Státní dumy za stejnou stranu.

Foto: Profimedia.cz

Valentina Těreškovová (vpravo) na snímku z roku 2014

Článek

„Každá země musí mít své symboly. U nás je to (první kosmonaut Jurij) Gagarin a Těreškovová, (operní zpěvák Fjodor) Šaljapin a básníci (Robert) Rožděstvenskij a (Andrej) Vozněsenskij,“ vyjmenoval známé osobnosti, z nichž jedině Těreškovová žije.

„Jistí lidé poslední dobou říkají, že Těreškovová je nějaká jiná a že i Gagarin je špatný… Nesmíme to dovolit, ani sousedovi z chodby, ani nějakým cizákům,“ zdůraznil.

Ruský kosmonaut natočil odpojení modulu od ISS. Pirs uvolnil místo pro Nauku

Věda a školy

Agentura RBK připomněla, že Těreškovová působila v řadě státních funkcí v Sovětském svazu a později i v Rusku a přes deset let je poslankyní za vládní stranu.

Loni navrhla změnu zákona, která umožnila šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi, jenž je u moci přes 20 let, aby se znovu ucházel o prezidentský mandát i po uplynutí stávajícího funkčního období.

Foto: archiv Pravo, Právo

Valentina Těreškovová, první sovětská kosmonautka na archivním snímku

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám