Hlavní obsah

Tatary na Krymu stíhají jako cizince, měli spáchat zločiny proti Rusku

Moskva/Kyjev

Na Krymu stíhají tři Tatary za podkopávání ruských zájmů, protože se vloni 26. února účastnili v Simferopolu demonstrace proti změně statutu poloostrova, uvedla ve čtvrtek opoziční ruská Novaja gazeta. V té době však byl ještě Krym součástí Ukrajiny a stíhaní byli ukrajinskými občany.

Foto: David Mdzinarishvili , Reuters

Krymský Tatar s ukrajinskou vlajkou v Bachčisaraji

Článek

Tataři jsou stíhaní nejen za pořádání nepokojů a účast při nich, ale také podle odstavce 3 článku 12 ruského trestního zákoníku. Ten umožňuje stíhat cizince, kteří se na cizím území dopustili zločinů proti zájmům Ruské federace nebo občanům Ruské federace. Článek se obvykle používá pro stíhání teroristů.

Podle mluvčího ruské prokuratury Vladimira Markina uplatnila trojice násilí proti členům hnutí Ruská jednota a domobrany Krymské republiky.

V inkriminovaný den se konala demonstrace asi desetitisíce krymských Tatarů před parlamentem na protest proti změně statutu Krymu, který by pak umožnil jeho odtržení a připojení k Rusku.

Nová zjištění reportérů mají být dalším kamínkem do mozaiky, jež má dokazovat, že Moskva plánovala anexi Krymu ještě před pádem ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče.

Anexe se měla chystat dříve

Reportérům listu se dostala do rukou analytická zpráva, která byla údajně předaná vládě mezi 4. a 15. únorem 2014. Píše se tam, že kvůli nepokojům na Ukrajině je třeba vyvolávat nesváry a dosáhnout odtržení území na východě země.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Demonstrace příznivců spojení Krymu s Ruskem v Simferopolu

„Pokračující události v Kyjevě jasně ukazují, že Janukovyčova vláda může kdykoli skončit. Na adekvátní ruskou reakci zbývá málo času. Množství obětí zabitých v nepokojích v ukrajinském hlavním městě ukazuje, že občanská válka je nevyhnutelná a že konsensus, za kterého by Janukovyč mohl udržet svou pozici, je nemožný,“ cituje ze zprávy web Kyiv Post.

„Předčasné parlamentní a prezidentské volby mohou být záminkou pro roztočení nové spirály občanské války, mítinků a ozbrojených útoků, které prohloubí voličské rozdělení Ukrajiny na východní a západní a ve výsledku povedou k dezintegraci Ukrajiny,“ píše se dále v textu. Podle něj nebude Západ bránit rozdělení Ukrajiny, i když ukrajinská ústava neumožňuje odtržení částí území.

Zpráva zmiňuje i doporučený postup, jak odtržení dosáhnout. Moskva by měla nejdříve přesvědčovat obyvatele Krymu, aby se připojili k Rusku a aby šířili tyto iredentistické názory v oblastech obývaných Rusy. „Rusko by se mělo pokusit vstoupit do přeshraniční spolupráce a ustavit přímé mezivládní vztahy s ukrajinskými oblastmi, kde má Rusko stabilní podporu voličů,“ uvádí údajně text.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Kolona neozbrojených vojenských vozidel bez registračních značek projíždí Simferopolem kolem účastníků protiválečné demonstrace.

Dokument také tvrdí, že Janukovyč má nízkou morálku a je politicky zkorumpovaný a nezaslouží si podporu Moskvy.

Podle editora Nové gazety je za dopisem bohatý ruský finančník Konstantin Malofejev, zakladatel kapitálové společnosti Marshall Capital Partners, který financuje ultranacionalistické ultrapravicové skupiny a má blízko k patriarchovi Ruska, uvádí CBS.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov text odmítl jako vyfabulovaný: „Jsou to všechno novinářské nesmysly.“ Sergej Sokolov, novinář Nové gazety, přiznal, že nemá dost silné důkazy. List odmítl zveřejnit zdroj, odkud text získal a jeho případné faksimile.

Sporná je zejména datace – velké množství obětí si demonstrace na kyjevském náměstí Nezávislosti vyžádaly až 18. a 20. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám