Hlavní obsah

Tisíce vojáků, tanky, letadla. Moskvu rozduněla vojenská přehlídka

Moskva
Aktualizováno

V ruské metropoli na Rudém náměstí úderem 9.00 SELČ odstartovala vojenská přehlídka na počest 75. výročí vítězství nad nacismem. Účastní se jí kolem 15 tisíc vojáků. Nad náměstím přelétne 80 letadel a vrtulníků a diváci si budou moci prohlédnout 234 kolových a pásových vozidel, píše agentura TASS. Přehlídky se konají také v dalších 28 městech Ruska.

Živě: Vojenská přehlídka na počest 75. výročí vítězství nad nacistickým NěmeckemVideo: Reuters

 
Článek

Přehlídka byla odložena z tradičního termínu 9. květen kvůli epidemii koronavirové nákazy. Ta v Rusku postihla skoro 600 tisíc lidí a vyžádala si více než 8300 obětí. Ruský prezident Vladimir Putin vybral nynější termín s odkazem na historii. Před 75 lety se na Rudém náměstí konala přehlídka vítězných sovětských vojsk. „Nikdy nezapomeneme, že nacisté napadli Sovětský svaz. Jejich vojenská převaha si ale neporadila s jednotou našeho národa, s miliony lidmi, kteří bojovali proti nacismu a prošli cestu obětování,” řekl Putin na Rudém náměstí.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Přípravy na vojenskou přehlídku v ulicích Moskvy

V projevu prohlásil, že hlavní tíhu války nesl Sovětský svaz, nezapomněl ani na příspěvek spojenců. Apeloval na to, aby se nezapomínalo na tuto pravdu. „Neumíme si představit, co by se stalo se světem, kdyby ho Rudá armáda neosvobodila od nacismu,” řekl.

Přehlídka by měla trvat zhruba 1,5 hodiny. Představí se nejen formace s výstrojí a výzbrojí z doby druhé světové války, ale pochodovat budou také útvary ze všech složek současných ruských ozbrojených sil a k vidění budou nejnovější vojenská zařízení, například systém pro dálkové minování ISDM a raketomet TOS-2 Tosočka. Představit by se měl také raketový protivzdušný systém S-350 Viťaz, systém pobřežní obrany Bal nebo obrněný automobil K-53949 Tajfun-K.

Spolu s ruskými vojáky pochodovaly i spojenecké jednotky, včetně čínských vojáků či jednotky indických Sikhů.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Přípravy na vojenskou přehlídku v ulicích Moskvy

Ukázka ruské vojenské síly má podle komentátorů vyvolat vlastenecké nadšení ruských voličů, kteří zakrátko přistoupí k urnám v celostátním referendu o ústavních změnách. Pokud budou přijaty, umožní Putinovi, aby se po dokončení nynějšího mandátu v roce 2024 případně znovu ucházel o nejvyšší funkci na dvě šestiletá období. Putin už řekl, že o tom uvažuje, protože není čas na hledání nástupce.

Putin: Prezidentem můžu být dál, není čas hledat nástupce

Evropa

Někteří obyvatelé Moskvy z vojenské přehlídky nejsou příliš nadšeni. Nácvik tankistů ničí povrch moskevských komunikací. Otázkou je, jak dlouho budou motoristé čekat na jejich opravu.

Účast na květnové přehlídce původně přislíbil i český prezident Miloš Zeman, v novém termínu se ale defilé nezúčastní. Důvodem jsou podle jeho mluvčího opatření v souvislosti s pandemií. Prezidenta v Moskvě zastoupí český velvyslanec Vítězslav Pivoňka. Podobně bude Spojené státy podle tisku zastupovat americký velvyslanec.

Přehlídky by se měli zúčastnit prezidenti Abcházie, Kazachstánu, Moldávie, Srbska, Uzbekistánu či Běloruska.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Přípravy na vojenskou přehlídku v ulicích Moskvy

Reklama

Výběr článků

Načítám