Hlavní obsah

Tajemná smrt magnáta: Otrávila ruského whistleblowera vzácná rostlina?

Londýn

Klíčový svědek v kauze ruského podnikatele Sergeje Magnitského, který zemřel za nevyjasněných okolností ve vazební cele, mohl být otráven. V žaludku dalšího ruského podnikatele, Alexandra Perepiličného, který žil v Británii, se našly stopy rostlinného jedu.

Foto: Profimedia.cz

Brána k luxusnímu sídlu ruského podnikatele Alexandra Perepiličného, který zemřel náhle v roce 2012. Archivní snímek

Článek

Předběžné testy provedené přední botaničkou Monique Simmondsovou zjistily v žaludku alkaloid, který lze získat jen z vysoce jedovatého asijského druhu jasmínovce. Odvar z druhu Gelsemium elegans se v čínské medicíně používá k zevní léčbě kožních potíží. I slabý odvar z několika listů může při požití způsobit smrt.

„Máme podezřelou substanci v žaludku. Tato sloučenina se dá najít jen v pěti přírodních formách, které jsou všechny spojeny s vysoce jedovatým gelsemiem,“ řekl k novému podezření Bob Moxon Browne, zástupce Perepiličného pojišťovny, která mu poskytla životní pojištění.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

K nálezu bioložky dodal, že vyvolává velké podezření. „Jestliže (tato bylina) roste jen v Číně a je známá jako vražedná zbraň čínských a ruských nájemných vrahů, proč byla v jeho žaludku?“

Stejnou rostlinou byl v roce 2011 otráven čínský miliardář Lung Li-ťüa. Tento druh jasmínovce roste nejen v čínských lesích, ale i v sousedních zemích. Po jeho požití dochází k ochrnutí a udušení.

Advokát se proto obrátil na bioložku, aby prověřila zbylé stopy v krvi a moči a zjistila, zda mohl být Perepiličnyj otráven.

Náhlá smrt při běhání

Investiční bankéř Perepiličnij uprchl z Moskvy do Británie v roce 2009 po neshodách s obchodními partnery a kvůli obavám o svůj život. Následující rok začal spolupracovat jako whistleblower (člověk, který upozorňuje na nezákonné praktiky) se švýcarskými vyšetřovateli při rozkrývání údajného rozsáhlého finančního podvodu v Rusku.

Zemřel v roce 2012 náhle u svého domu v luxusní rezidenci St. George Hill v hrabství Surrey, když se byl proběhnout. Bylo mu čtyřiačtyřicet.

Jeho úmrtí dávala média právě do souvislosti s informacemi, které o ruských finančních podvodech předal vyšetřovatelům a které údajně potvrzovaly obvinění vznesená právníkem Magnitským proti vysokým ruským činitelům. Byl už čtvrtým člověkem spojeným s Magnitským, který zemřel za podivných okolností.

Foto: Profimedia.cz

Ruský právník Sergej Magnitskij, který zemřel za podivných okolností v ruském vězení v roce 2009 poté, co obvinil ruské představitele z miliardových podvodů.

Původní vyšetřování smrti Perepiličného ale cizí zavinění vyloučilo. Zástupce policie v Surrey Dijen Basu řekl, že mohl umřít na srdeční selhání na základě nemoci, která u něj nebyla diagnostikována.

Svědek v Magnitského případu

Perepiličného informace, které předal švýcarským policistům, prý ukazovaly na to, že ruští představitelé a podsvětí okradli daňovými podvody ruský stát v přepočtu o takřka šest miliard korun.

Se Švýcary spolupracoval, protože ruští úředníci údajně nezákonně získané finanční prostředky ukládali ve švýcarských bankách.

Magnitskij zemřel v roce 2009 za dosud nevyjasněných okolností v moskevské vazební věznici. Jeho advokáti a někteří obhájci lidských práv jsou toho názoru, že byl ubit k smrti kvůli tomu, že upozorňoval na machinace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám