Hlavní obsah

Syrský uprchlík žije rok na letišti v Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Syrský uprchlík Fadí Mansúr musí už rok žít v nepřijatelných podmínkách na letišti v tureckém Istanbulu a stále mu hrozí, že bude vyhoštěn zpět. S odkazem na lidskoprávní organizaci Amnesty International to uvedly britský server The Daily Telegraph a agentura AP.

Foto: AP

Syrský uprchlík Fadí Mansúr

Článek

Mansúrův právní zástupce po tureckých úřadech požaduje, aby Syřana propustily, protože je držen v místnosti s nepřetržitě zapnutými zářivkami, kam neproniká denní světlo a není v ní žádná postel. Údajně tam kromě něj zadržují až 40 dalších lidí.

„Po roce zadržování na letišti je mým jediným snem spát bez zapnutých světel,“ řekl AP.

Muže údajně zadržují v „místnosti pro problémové pasažéry“ na Atatürkově letišti od loňského 15. března. Příbuzným prý řekl, že by se raději vrátil do Sýrie, než by snášel další dny pod zářivkami.

Do Německa přes Malajsii

Někdejší student práv v Damašku utekl ze Sýrie v srpnu 2012, když v zemi propukala válka. Odmítl narukovat do armády a odjel do Libanonu. Tam ho ale později unesla zločinecká skupina a propustila ho až po zaplacení výkupného. Pak žil v Turecku a pokusil se dostat do Německa přes Malajsii.

Malajsijští imigrační úředníci mu ale zamítli vstup, údajně kvůli podezření na zfalšované doklady. Po návratu do Istanbulu byl zadržen. Stále mu hrozí deportace zpět do vlasti, kde zuří boje a kde by byl pravděpodobně zatčen za zběhnutí ze syrské armády.

Turecko se k jeho případu nevyjádřilo, podle Amnesty International však není jediným Syřanem, který uvízl na tureckém letišti. Další migrant označovaný jako MK je zadržován na istanbulském letišti Sabihy Gökçena od loňského listopadu.

„Turecké úřady se ho pokoušely poslat zpět do Jordánska, údajně proto, že měl falešné dokumenty, ale MK uvedl, že chce v Turecku požádat o azyl. Pak byl vzat do místnosti na letišti, v níž od té doby zůstal,“ uvedla organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám