Hlavní obsah

Syrského mladíka, který chtěl odpálit synagogu, naváděl expert z IS

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hagen

Šestnáctiletého Syřana, který se chystal vyhodit do vzduchu synagogu v německém Hagenu, řídil na sklonku srpna instruktor a odborník Islámského státu na výbušniny vystupující pod bojovou přezdívkou Abú Harb. Zjistili to vyšetřovatelé při prohlídce jeho mobilu, když narazili na chat na Telegramu, službě pro zasílání zpráv.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Týdeník Der Spiegel dále napsal, že islamista, jenž chtěl židovský svatostánek rozmetat na svátek Jom kipur (Den smíření, nejsvětější den židovského kalendáře), pokročil v přípravách mnohem dál, než se předpokládalo. „Několikrát slídil přímo na místě. Věděl, že budovu střeží kamery a znal o ní podrobnosti,“ zdůraznil časopis.

Mladý Syřan chtěl v Hagenu rozmetat synagogu

Evropa

Německé úřady ho po varování nejmenované zahraniční tajné služby 16. září zatkly. Stejně tak pochodila „arabsky hovořící osoba“ v Berlíně, které při sestrojování bomby rovněž radil Abú Harb. Dříve než si stačil obstarat všechny chemikálie, rovněž po tipu z ciziny ho zatkli berlínští kriminalisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám