Hlavní obsah

Mladý Syřan chtěl v Hagenu rozmetat synagogu

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli přípravě bombového útoku na synagogu v Hagenu zadržela ve čtvrtek dopoledne speciální zásahová jednotka německé policie (SEK) na tamním hlavním nádraží šestnáctiletého Syřana a v domě jeho otce další tři lidi, zřejmě mladíkovy bratry.

Foto: Kaiser Henning/DPA, ČTK

Policisté střeží synagogu v západoněmeckém Hagenu.

Článek

„Zadržený je podezřelý z plánování útoku s použitím výbušnin,“ potvrdil Herbert Reul, ministr vnitra spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko, v Kolíně nad Rýnem při slavnostním složení přísahy nových policistů. „Vaši kolegové tomu pravděpodobně zabránili,“ dodal.

Uděláme vše pro to, abychom objasnili, které sítě mohly za útokem stát
Armin Laschet, kandidát na kancléře

Armin Laschet, premiér Severního Porýní-Vestfálska a kandidát konzervativního dvojbloku CDU/CSU na spolkového kancléře ve volbách do Spolkového sněmu, poslední zářijovou neděli na předvolební akci v Brémách řekl: „Situace byla vážná. Bylo to proto, aby se před dnem Jom kipur (Dnem smíření, nejsvětějším dnem židovského kalendáře – pozn. red.) zabránilo islamistickému útoku. Uděláme vše pro to, abychom objasnili, které sítě mohly za útokem stát.“

Christine Lambrechtová, spolková ministryně spravedlnosti, rovněž hovořila o „velmi vážné situaci ohrožení“. Incident vyvolává děsivé vzpomínky na útok na synagogu v Halle před dvěma lety, připomněla politička SPD v prohlášení svého ministerstva.

Střelba v Halle
Incident vyvolává vzpomínky na útok v Halle před dvěma lety, 9. října 2019.
Tehdy rovněž na Jom kipur se do synagogy v Halle pokusil vstoupit ozbrojený atentátník a způsobit masakr mezi 51 shromážděnými lidmi.
Když se mu nepodařilo otevřít dveře, zastřelil dva lidi poblíž a další dva zranil při útěku.

Vrah z Halle dostal za útok na synagogu doživotí

Evropa

„Je neúnosné, že Židé jsou opět vystaveni tak strašnému ohrožení a nemohou společně v klidu oslavit začátek svého nejvýznamnějšího svátku,“ dodala.

Zachycen při chatu

Mladík na islamistickém chatu uvedl, že zaútočí na templ. Prokuratura v Düsseldorfu ho vyšetřuje pro podezření z přípravy závažného násilného činu ohrožujícího stát.

Podle sousedů žije rodina v bytě na Körnerstrasse už několik let. „Byli velmi nenápadní, ale přátelští. O rodině nemůžeme říct nic negativního,“ řekl listu Bild jeden ze sousedů.

Německá policie zasahuje kvůli možné hrozbě u synagogy ve městě Hagen

Zahraniční

Policie už ve středu večer kvůli „možnému ohrožení zpřísnila“ bezpečnostní opatření v okolí svatostánku v centru města a prohledala budovu i sousední dům používaný židovskou komunitou, kde se nachází také ordinace lékaře, s pomocí psů vycvičených na vyhledávání výbušnin. Nic se však nenašlo.

Synagoga také zrušila bohoslužbu na počest Jom kipuru. Bezpečnostní složky rovněž uzavřely přilehlé ulice v okruhu 250 metrů.

Podnět přišel asi ze zahraničí

„V současné době jsme v obzvláště úzkém kontaktu s židovskou komunitou. Lidé jsou znepokojeni,“ sdělil ve čtvrtek večer televizi WDR policejní mluvčí Jürgen Haschke s tím, že bezpečnostní složky posílily ostrahu modlitebny.

Před budovou ještě v noci stála dvě policejní auta a hlídkovali policisté ozbrojení samopaly.

V USA zveřejnili první odtajněný vyšetřovací spis k 11. září

Zahraniční

Podle informací z bezpečnostních kruhů tomu předcházelo varování zahraniční partnerské služby Spolkové zpravodajské službě před podezřelým islamistou v Německu.

Reklama

Výběr článků

Načítám