Hlavní obsah

Světoví lídři hodlají zvrátit do roku 2030 úbytek lesů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow

Světoví lídři se v úterý chystají na klimatické konferenci COP26 v Glasgow podepsat dohodu, v níž se zaváží, že do roku 2030 zvrátí úbytek světových lesů. K ujednání se hodlá připojit přes 100 států včetně Brazílie, Indonésie a Konžské demokratické republiky, na jejichž území se rozkládají rozsáhlé tropické lesy.

Foto: Yves Herman, Reuters

Dohodu by měli podepsat v úterý na klimatické konferenci v Glasgow.

Článek

V ujednání se země hodlají zavázat k poskytnutí zhruba 19,2 miliardy dolarů (asi 423 miliard korun) z veřejných i soukromých zdrojů na ochranu a obnovu lesů, boj s požáry a podporu původních obyvatel. Na území států, které se chystají přistoupit k dohodě, leží celkem asi 85 procent světových lesů.

Vlády 28 zemí se také chtějí zavázat k eliminování negativního dopadu světového obchodu s potravinami, jako jsou palmový olej, sója či kakao, na úbytek lesů.

Zelená sebevražda. Babiš v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček

Evropa

USA, Británie, Norsko, Německo, Nizozemsko a 17 soukromých sponzorů kromě toho v pondělí podle agentury AP oznámili záměr poskytnout v příštích letech 1,7 miliardy dolarů (37 miliard korun) na pomoc původním obyvatelům žijících v tropických lesích.

Prostředky mají pomoci ochránit a posílit práva původních obyvatel a místních komunit na půdu a využívání místních zdrojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám