Hlavní obsah

Zelená sebevražda. Babiš v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glasgow
Aktualizováno

Český premiér Andrej Babiš v pondělí na konferenci OSN o změnách klimatu COP 26 v Glasgow kritizoval evropský klimatický balíček známý pod označením Fit for 55. Zelená dohoda se podle něj bez racionálního přístupu může stát evropskou zelenou sebevraždou. Světoví státníci naopak varovali před klimatickou „zkázou“.

Foto: Pool, Reuters

Britský ministerský předseda Boris Johnson se zdraví v českým premiérem Andrejem Babišem na klimatickém summitu v Glasgow.

Článek

Podle Babiše je však nutné nejprve řešit, zda nejsou cíle příliš ambiciózní, kolik peněz bude transformace stát a zda si to mohou Evropa i jednotlivé státy dovolit.

V posledních letech byla podle předsedy české vlády ochrana životního prostředí nahrazena bojem proti klimatické změně. Připomněl, že Evropská unie chce dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050, balíček Fit for 55 jde ale mnohem dál, než na čem se Unie shodla. Kritizoval například to, že Evropská komise navrhuje, aby nové vozy v EU od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého.

Johnson zahájil klimatickou konferenci: Zbývá nám minuta do půlnoci, musíme jednat

Evropa

Evropa podle Babiše produkuje zhruba devět procent celosvětového množství emisí skleníkových plynů. „Evropská unie nemůže dosáhnout ničeho bez zapojení největších znečišťovatelů, jako jsou Čína a Spojené státy americké,” řekl.

Balíček Fit for 55 podle něj nebere žádný ohled na podmínky a možnosti jednotlivých členských států EU. Babiš také řekl, že bez odpovědí na otázky, zda cíle nejsou příliš ambiciózní či kolik bude transformace stát, se Zelená dohoda stane evropskou zelenou sebevraždou.

Za absolutně zásadní považuje Babiš to, aby si členské státy mohly zvolit vlastní energetický mix k dosažení uhlíkové neutrality. Obhajoval přitom jadernou energetiku jako čistý a bezpečný zdroj energie.

Tisíce delegátů klimatické konference v Glasgow trčí hodiny ve frontě

Evropa

Zelená dohoda může podle premiéra vést k sociálním, ekonomickým, politickým i geopolitickým nákladům, což může vytvořit enormní napětí ve společnosti či mezi spojenci a otevřít dveře radikálům. Dohoda podle něj může být zodpovědná za ztrátu konkurenceschopnosti Evropské unie, rostoucí nezaměstnanost či astronomické ceny energií.

V závěru projevu Babiš vyzval, aby se ke klimatické politice začalo přistupovat bez ideologie, kriticky a racionálně.

Světoví lídři: hrozí zkáza

Naopak na důležitost a nutnost opatření apelovali na summitu světoví lídři.  To, že nadešel čas konat v zájmu ochrany klimatu, vzkázala účastníkům britská královna Alžběta II., která v minulosti laxnost světových státníků v této oblasti kritizovala.

Glasgow musí být začátkem desetiletí ambicí a inovací, abychom zachovali naši společnou budoucnost.
Joe Biden, prezident USA

„Zahajujeme tuto klimatickou konferenci, zatímco stále směřujeme ke klimatické katastrofě. Mladí lidé to vědí. Každá země to vidí. Malé rozvojové ostrovní státy - a další ohrožené země - to zažívají. Pro ně není selhání přípustné. Selhání je rozsudek smrti," řekl ve svém projevu šéf OSN António Guterres. Lidstvo si podle něj svým dosavadním přístupem ke změnám klimatu „kope vlastní hrob”.

K urychlenému postupu proti vzestupu hladiny oceánů na summitu vyzývali představitelé malých ostrovních států. Dosluhující německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala k celosvětovému konci spalování uhlí pro potřeby výroby elektrické energie. Spolu se šéfkou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou také vybídla ke globálnímu zpoplatnění emisí skleníkových plynů.

Tisíce delegátů klimatické konference v Glasgow trčí hodiny ve frontě

Evropa

„Se zpoplatněním, které již máme v Evropské unii, které se zavádí v Číně a které by se mělo zavést v mnoha dalších zemích po celém světě, můžeme podpořit náš průmysl a naše hospodářství, aby našly technologie pro nejefektivnější způsob, jak dosáhnout klimatické neutrality," citovala Merkelovou stanice CNN.

Za velkou příležitost označil přechod k čisté energetice americký prezident Joe Biden, podle něhož by popudem k energetické přeměně měly být také v současnosti vysoké ceny energií. „Glasgow musí být začátkem desetiletí ambicí a inovací, abychom zachovali naši společnou budoucnost," řekl s tím, že přechod na čistou energetiku pomůže vytvořit miliony dobře placených míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám