Hlavní obsah

Svět může v klimatu s Evropou počítat i přes Trumpův krok, zní z Unie

Aktualizováno

Evropská unie hluboce lituje jednostranného rozhodnutí administrativy amerického prezidenta Donalda Trumpa odstoupit od pařížské klimatické dohody z roku 2015. V reakci na Trumpovo čtvrteční oznámení to uvedl eurokomisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiky Miguel Arias Cañete. Svět podle něj může v boji s klimatickými změnami i nadále počítat s evropským vedením.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump oznamuje rozhodnutí o odstoupení USA od pařížské klimatické dohody.

Článek

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker podle agentury AFP označil Trumpovo rozhodnutí za vážnou chybu. Předseda europarlamentu Antonio Tajani podotkl, že dohoda dál platí a bude se v ní pokračovat, ať už s Američany nebo bez nich.

Komisař Cañete v prohlášení uvedl, že EU po americkém kroku posílí svá stávající partnerství a bude hledat nová od největších světových ekonomik po nejmenší ostrovní státy, které jsou klimatickými změnami ohrožené.

Společné prohlášení, v němž obě strany pařížskou dohodu jednoznačně podpoří, se očekává už v pátek od bruselského summitu EU-Čína.

Silná politika Evropy

"Toto partnerství také samozřejmě zahrne řadu amerických firem, občanů a komunit, kteří Paříž podpořili a pustili se do ambiciózních kroků v ochraně klimatu," uvedl eurokomisař. Evropa chce podle něj své vůdcovství v této oblasti ukázat jak vlastní silnou klimatickou politikou, tak podporou slabých a ohrožených.

Trump ve čtvrtek oznámil odstoupení USA dohody o klimatu, kterou předloni v Paříži podepsalo 195 zemí. Smlouvu kritizoval už od loňské předvolební kampaně. Dohoda je podle Trumpa pro Američany neúnosně drahá. Washington chce vyjednávat o smlouvě nové, která by byla k obyvatelům USA spravedlivější.

Podle eurokomisaře je prosazení pařížské dohody společným zájmem. Dohoda je motorem růstu ekonomiky i klíčem k ochraně planety, zdůraznil Cañete. Upozornil, že text z Paříže dává prostor každé zemi naplánovat si vlastní cestu ke splnění cílů majících bránit vážným klimatickým změnám.

"Dnešní oznámení nás spíše povzbudilo k akci, než aby nás oslabilo a vzniklé vakuum zaplníme novým širokým a odhodlaným vedením," napsal komisař. "Společně to dokážeme. Jsme na správné straně historie," ukončil Cañete.

Obama: USA zahazují budoucnost

Trumpovo prohlášení vyvolalo odmítavé reakce i mezi dalšími politiky. Odstoupením od pařížské klimatické dohody z roku 2015 Trump a jeho vláda zahazují budoucnost, reagoval v prohlášení jeho předchůdce v Bílém domě Barack Obama. Bývalý prezident zároveň podle agentury Reuters vyjádřil přesvědčení, že se státy USA, města a firmy vzepřou tomuto kroku a vyvinou ještě více úsilí k ochraně planety.

Německá kancléřka Angela Merkelová Trumpova rozhodnutí lituje. Má za nutné nadále věnovat síly globální klimatické politice, která uchrání Zemi. Podle německého ministra zahraničí Sigmara Gabriela odstoupení od pařížské dohody škodí USA, Evropě i všem státům na světě.

Za politováníhodné označila krok šéfa Bílého domu i skotská premiérka Nicola Sturgeonová.

Ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) Trumpovo rozhodnutí nepřekvapilo. Podle něj se však dohoda nezhroutí.

O dohodě se už jednat nebude

Francouzský prezident Emmanuel Macron Trumpovi vzkázal, že ohledně pařížské klimatické dohody již není nic, o čem by se dalo vyjednávat. Podle agentury Reuters dále řekl, že Francie a USA budou dál spolupracovat, ale ne v otázce boje proti klimatickým změnám.

Vlády Francie, Německa a Itálie zároveň vydaly společné prohlášení, ve kterém vyjádřily politování nad Trumpovým rozhodnutím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám