Hlavní obsah

Švédský neonacista nabízí uprchlíkům ubytování. Jde mu o peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Švédský neonacista hodlá vydělávat na ubytování uprchlíků. Zareagoval na výzvu úřadu pro imigraci a nabídl k pronájmu obytné prostory hned ve třech nemovitostech na severu země. Nejmenovanému padesátníkovi z města Västerbotten hraje do karet přicházející zima a fakt, že stát už nemá žadatele o azyl kde ubytovávat.

Foto: Dimitris Michalakis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Poprvé, když mě úřady oslovily, jsem rovnou odpověděl, že ne, protože to bylo v rozporu s mým politickým přesvědčením. Nejsem žádný lidumil. Pak jsem ale mluvil s lidmi stejného smýšlení, kteří už na poskytování přístřeší žadatelům o azyl vydělávají,“ cituje muže švédský zpravodajský server Local TV.

Švédské úřady se na občany obrátily s žádostí o pomoc proto, že musejí ubytovávat stále se zvyšující počet přicházejících migrantů už i ve stanech, což je vzhledem k přicházející zimě dlouhodobě neudržitelné.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Migranti čekají v registračním středisku v německém Pasově.

Zda úřad nabídku podnikatele, který se na internetových sociálních sítích netají svými sympatiemi k Adolfu Hitlerovi a opakovaně se zúčastnil neonacistických demonstrací, přijme, zatím není jasné. Momentálně ji zvažuje a na žádost švédských novinářů o vyjádření nijak nereagoval.

Nejde o první pochybnou nabídku, již švédské úřady zaregistrovaly. Také proto se v zemi vede debata o tom, zda je etické, aby na uprchlické krizi vydělávali soukromníci.

Celkem už letos ve Švédsku požádalo o azyl 95 430 lidí. Minulý týden tak byl překonán rekord z roku 1992, kdy do země přicestovalo 84 016 běženců prchajících před válkou v Jugoslávii.

Reklama

Související články

Dánsko nechá běžence projet do Švédska

Dánská policie přestane bránit průchodu běženců na cestě do Švédska, kam většinou směřují, oznámily ve čtvrtek úřady. Železniční společnost DSB mezitím...

Výběr článků

Načítám