Hlavní obsah

Švédsko zachová kontroly na jihu země nejméně do začátku února

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Pohraniční kontroly na jihu Švédska, které země dočasně obnovila loni v listopadu, potrvají nejméně do 8. února. Oznámilo to švédské ministerstvo vnitra, které podle portálu The Local nevyloučilo jejich další prodloužení.

Foto: JOHAN NILSSON, ČTK/AP

Švédsko zachová kontroly na jihu země nejméně do února.

Článek

Od zavedení kontrol v přístavech na jihu země a na Öresundském mostě spojujícím Kodaň s jihošvédským Malmö dosud Stockholm vyhlašoval jejich prodloužení vždy o 14 dní, nově tak bude činit v měsíčním intervalu.

"Dostáváme se z krizového do plánovaného postupu a důvodem (pro zachování kontrol) je to, že hodnocení stále ukazují na rizika v oblasti pořádku a bezpečnosti," řekl o situaci ministr vnitra Anders Ygeman.

Znovuzavedení kontrol znamená, že Švédsko poprvé po půlstoletí vyžaduje pro cestující přijíždějící do země z Dánska identifikační doklady. Švédsko totiž společně s dalšími skandinávskými státy v rámci severské pasové unie v 50. letech minulého století zrušilo kontroly na vnitřních hranicích.

Švédsko navíc od ledna ze zákona vyžaduje po dopravcích, aby kontrolovali totožnost svých cestujících mířících do země. Stockholm všechna opatření vysvětluje snahou omezit příliv běženců, neboť je na hranici svých možností. Do země loni podle švédského ministerstva spravedlnosti přišlo rekordních 160 tisíc žadatelů o azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám