Hlavní obsah

Švédsko zavedlo kontroly na hranicích, Dánsko ho hned následovalo

Malmö/Švédsko

Švédsko začalo od pondělí uplatňovat kontroly totožnosti lidí přijíždějících z Dánska. Cílem je snížit počet migrantů přicházejících do země. Totožnost musejí kontrolovat dopravci pod hrozbou pokuty až 50 tisíc švédských korun (téměř 150 000 Kč). V reakci na to zavedlo obdobné kontroly na hranicích s Německem i Dánské království.

Foto: Bjorn Lindgren/TT, ČTK/AP

Kontrola dokumentů cestujících mířících do Švédska na zastávce u dánského letiště Kastrup

Článek

Kontroly na hranicích Dánska a Německa oznámil v pondělí dánský premiér Lars Lökke Rasmussen v reakci na krok Švédska, které nařídilo, aby dopravci na železnici kontrolovali totožnost cestujících přijíždějících z Dánska.

Švédské opatření zkomplikovalo dopravu mezi Švédskem a Dánskem, zejména mezi Kodaní a Malmö. Pokud nemají cestující patřičné dokumenty, je jim vstup odmítnut.

Foto: Johan Nillson , ČTK/AP

Plot na železniční stanici Hyllie na jihu Malmö, kde odděluje mezinárodní vlaky od domácích spojů.

Kdo jede z Kodaně přes Öresundský most, ten musí vystoupit z vlaku na letišti Kastrup, kde mu zkontrolují identitu, teprve pak může pokračovat. Přímé spojení už není možné, obvyklá cesta trvající 40 minut se tak prodlouží o půl hodiny.

Železniční dopravci proto omezili počet spojů, švédské státní dráhy SJ již dříve oznámily, že od pondělí ruší veškeré železniční spoje s Dánskem, neboť společnost nebude schopná kontrolu totožnosti cestujících provádět. [celá zpráva]

Opatření nekritizují jen dráhy, za „smutné a mimořádně otravné“ je označil i dánský ministr životního prostředí Hans Christian Schmidt. Podle něj by mělo Švédsko uhradit vzniklé náklady dánským drahám DSB, které se odhadují na milión dánských korun denně (3,62 miliónu Kč), uvedla BBC.

Denně přes most projede asi 20 tisíc cestujících.

Desetimiliónové Švédsko na konci roku prudce změnilo svou otevřenou politiku vůči migrantům, když jich loni v zemi požádalo o azyl 160 tisíc. V polovině listopadu země obnovila pasové kontroly na hranici u Malmö.

Dánsko zastává silně protimigrační politiku, zájemce o azyl se pokoušelo už na konci léta odradit pomocí inzerátů v libanonském, tisku, snížilo jim dávky a hodlá jim zabavovat cennosti i větší částky peněz. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám