Hlavní obsah

Švédsko vydá do Polska zadavatele krádeže nápisu v Osvětimi

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Soud ve Švédsku ve čtvrtek rozhodl o vydání muže, který objednal krádež nacistického nápisu nad bránou bývalého koncentračního tábora v Osvětimi. Právník 34letého Anderse Högströma řekl, že se jeho klient pravděpodobně odvolá.

Článek

Nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) zmizel z Osvětimi v prosinci. Čtyřicet kilogramů vážící a pět metrů dlouhý nápis zloději napůl odšroubovali a napůl utrhli. Policie ho po třech dnech našla rozřezaný na tři části v lesích u Toruně. V souvislosti s krádeží obvinila pětici Poláků.

Högström, někdejší spoluzakladatel mezitím přejmenované neonacistické strany Národněsocialistická fronta (NSF), počátkem ledna v deníku Aftonbladet uvedl, že pomohl policii odcizený nápis najít tím, že jí dal informace vedoucí k zatčení mužů v Polsku.

Připustil, že ho požádali, aby přepravil nápis z jednoho místa na druhé a aby oslovil kupce. Ten prý byl ochoten zaplatit několik miliónů švédských korun. Peníze neonacisté podle listu chtěli použít na přípravu teroristických útoků na politické špičky a členy parlamentu.

V Polsku Högstromovi hrozí soud za iniciování krádeže kulturního dědictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám