Hlavní obsah

Švédsko uznalo samostatnou Palestinu

Stockholm
Aktualizováno

Švédsko od nynějška oficiálně uznává samostatný stát Palestina. Ve čtvrtečním vydání listu Dagens Nyheter to oznámila ministryně zahraničních věcí Margot Wallströmová. Stockholm krok avizoval před měsícem.

Foto: Mohamad Torokman, Reuters

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás

Článek

„Cílem uznání ze strany Švédska je pomoci dosáhnout společného mírového soužití Izraele a Palestiny,“ uvedla Wallströmová.

„Někteří budou říkat, že toto rozhodnutí přišlo příliš brzy. Obávám se, že přišlo moc pozdě,“ doplnila ministryně. Doufá, že příklad Švédska budou následovat dalších země.

Na to, že rozhodnutí Švédska je „uspěchané“, upozorňovala izraelská diplomacie, zatímco USA varovaly, že jde o „předčasný krok“. Izrael opakuje, že Palestinci mohou získat uznání samostatnosti jedině prostřednictvím přímých jednání, a nikoliv jinými diplomatickými cestami. I poslední mírová jednání ale zkrachovala.

Suverénní palestinský stát uznalo v roce 2012 Valné shromáždění OSN, většina evropských zemí však o Palestině jako o nezávislém státu nereferuje. Československo souhlasilo s vyhlášením palestinského státu v roce 1988.

Palestinci chtějí mít svůj stát na západním břehu Jordánu a v pásmu Gazy. Hlavním městem má být východní Jeruzalém.

Reklama

Výběr článků

Načítám