Hlavní obsah

Sundej to! Policisté na plážích v Nice a Cannes nutí oblečené muslimky, aby se svlékly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice/Cannes

Zásahy francouzských policistů proti nepřístojně oblečeným muslimkám na plážích se mění ve frašku, píše britský Daily Mail. Popisuje dva úterní případy, kdy policisté nutili ženy svléknout se.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v Cannes

Článek

Na sociálních sítích vzbudily rozruch fotografie čtyř policistů, kteří obklopili ženu ležící na pláži u Promenade des Anglais v Nice a donutili ji svléknout oděv, který je pro ženy pocházející z oblastí severu Afriky a Blízkého východu tradiční.

Fotografie ze zásahu najdete ZDE.

Pokuta i za šátek

Další případ se odehrál v Cannes, kde policisté ženu pokutovali za to, že nerespektuje nařízení zakazující koupací úbory zakrývající celé tělo. Žena jménem Siam marně protestovala s tím, že neměla v úmyslu se koupat, jen si svlažit nohy. Navíc na sobě neměla tzv. burkiny, tedy zakázaný koupací oděv muslimských žen, nýbrž legíny, tílko, přes něj krátké šaty a na hlavě šátek, který nezakrýval obličej.

„Vůbec jsem nevěděla, o co jim jde. Tyhle spory jsem moc nesledovala,“ uvedla Siam, bývalá letuška z Toulouse, jejíž rodina má francouzské občanství už tři generace. Netušila prý, že pláž v Cannes je jedním z mála míst ve Francii, kde zakázali burkiny, protože údajně souvisí s terorismem.

„Mé děti viděly to ponížení a rozplakaly se,“ dodala žena, která se nejprve odmítla svléknout nebo opustit pláž. „Přitom jsem si chtěla jen svlažit nohy,“ dodala. Ke svému oděvu řekla, že se v něm cítila pohodlně a chránil ji před odpoledními paprsky.

Kde je volnost, rovnost a bratrství, ptá se žena

Daily Mail cituje francouzskou reportérku televize France 4 Mathilde Cusinovou, která byla svědkem incidentu. „Viděla jsem tři policisty, jeden z nich držel prst na spoušti slzného plynu,“ uvedla a dodala: „Bylo to dost násilné.“

Siam zaplatila na místě pokutu v přepočtu necelých tři sta korun. „Dnes nám zakazují pláž. Zítra nebudeme smět na ulici?“ ptala se. „Nevidím ani stopu po volnosti, rovnosti a bratrství, štve mě, že se tohle děje ve Francii,“ dodala.

Burkiny jsou plavky, které zakrývají celé tělo a hlavu, a odpovídají tak tradicím dodržovaným v muslimských zemích. Jako první je zakázali v Cannes, protože podle tamní samosprávy "nerespektují dobré mravy a sekularismus". Za překročení zákazu hrozí pokuta ve výši 38 eur (1030 Kč), kterou už několik muslimek zaplatilo.

Po Cannes podobné vyhlášky zavedla i letoviska Villeneuve-Loubet a Mandelieu-la-Napoule na jihu země a Sisco na severu Korsiky. K zákazu se přidalo také město Nice.

Děláte práci pro IS, kritizují zákaz muslimové

Pravicový starosta Cannes David Lisnard, který se zákazem burkin přišel jako první, hájí postup policistů. „Plážové oděvy, které ostentativně ukazují náboženskou příslušnost v době, kdy Francie je terčem Islámského státu, nejsou vítány,“ uvedl s tím, že jakýkoliv úbor, který by mohl být spojován s teroristickými skupinami, je urážlivý a provokuje lidi, a tím ohrožuje veřejný pořádek.

„Takový povyk je totálně kontraproduktivní a hraje do karet právě Islámskému státu,“ upozornila ředitelka Federace jihofrancouzských muslimů Fajza ben Mohamed. „Přesně tohle totiž IS chce a starosta za ně dělá jejich práci. Oni se snaží přesvědčit mladé lidi, že jsou vylučováni a stigmatizováni, a přesně takovéto případy pak použijí ve své náborové kampani,“ varuje šéfka federace.

Anketa

Je podle vás zákaz burkin na pláži efektivním nástrojem boje proti teroru radikálních islamistů?
Ano
87,7 %
Ne
12,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20512 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Cannes zakázalo burkiny na plážích

Úřady ve francouzském letovisku Cannes vydaly vyhlášku, podle níž se na místních plážích nesmějí nosit plavky, které jsou určené především muslimským ženám...

Výběr článků

Načítám