Hlavní obsah

Summit evropských lídrů bez Camerona skončil slibem, že půjde o klidný rozvod

Brusel
Aktualizováno

Zbylé členské státy hluboce litují výsledku britského referenda, ale respektují vůli, kterou vyjádřili občané Spojeného království. Proces britského vystoupení se bude řídit článkem 50 unijní smlouvy. Jednat dál bude možné až poté, co jej britská vláda aktivuje. Další příležitost zasednout k jednacímu stolu bude v září v Bratislavě. Takové jsou závěry summitu EU.

Foto: Pool, Reuters

Francouzský prezident Francois Hollande, belgický premiér Charles Michel a lucemburský premiér Xavier Bettel.

Článek

O budoucím směřování EU a evropské integrace budou podle předsedy Evropské rady Donalda Tuska lídři 27 zemí Evropské unie opět mluvit 16. září v Bratislavě.

Pokud si bude chtít Velká Británie udržet přístup na jednotný evropský trh, bude muset splnit všechny podmínky, a to včetně volného pohybu lidí. „Nemůže tady jít o jednotný trh na objednávku,” dodal.

Německá kancléřka Angela Merkelová se nechala slyšet, že otázka „nestojí tak, zda je třeba více či méně Evropy”. Potřeba je podle ní taková podoba EU, která bude fungovat lépe než dosud.

Dosluhující britský premiér David Cameron se už středečního jednání neúčastnil. Vrátil se do Londýna, aby zákonodárcům referoval o jednání v Bruselu. Přístup zklamaných evropských politiků označil za konstruktivní, férový a věcný.

„Zahájili jsme konstruktivní diskuzi o tom, jak zaručit pevné vztahy mezi Británií a institucemi Evropské unie,“ řekl Cameron.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Britský premiér David Cameron se z EU rozvádět nechtěl.

Evropští státníci prý britského ministerského předsedu ujistili, že dokud Británie nezahájí proces vystoupení, zůstává plnohodnotným členem Evropské unie.

Výhody EU nebudou zadarmo

Pokud jde o budoucí vztahy Spojeného království a Velké Británie po jejím vystoupení, dali prý evropští „jasně najevo, že není možné těšit se všech výhod členství a zároveň za toto členství neplatit určitou cenu“.

Článek 50 Cameron neaktivoval s tím, že to přísluší až jeho nástupci. Zákonodárcům řekl, až ač evropští politici opakovaně prohlašovali opak a stojí to i v závěrečném dokumentu ze summitu, bude moci nový britský premiér vyjednávat i před aktivací článku 50.

Cameron, který prosazoval setrvání v EU, po čtvrtečním referendu oznámil, že rezignuje, jeho nástupce by měl být vybrán v září.

Související téma:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám