Hlavní obsah

Střelci z finských škol mohli být v kontaktu

Novinky, The Age
HELSINKY

Finská policie ve čtvrtek uvedla, že dva střelci z finských škol Matti Saari a Pekka Eric Auvinen mohli být ve spojení. Saari v úterý zabil deset lidí na školě Kauhajiki, Auvinen loni osm osob v Jolece. Podle policistů Saari okopíroval čin Auvinena a nevylučují, že byli v kontaktu.

Článek

Oba před vražedným útokem zveřejnili na YouTube videa, v nichž střílí. Oba také vyjádřili svou nenávist k lidstvu, což je důvod, proč policie tyto činy spojuje. Saari si zbraň dokonce koupil před necelými jedenácti měsíci, tedy po činu Auvinena.

Jari Neulaniemi, který vede vyšetřování střely ve škole v Kauhajoki uvedl, že nevylučuje, že oba byli před Auvinenovou smrtí v kontaktu: „Nemáme nyní tuto informaci, ale nebylo by překvapením, kdybychom to zjistili.“

Finsko je po masakru v šoku, vláda chce zpřísnit zákony. Zdroj: Reuters/Stream

Saariho přítel Joni Helminen uvedl, že Saari byl posedlý zbraněmi. „Chodil jsem s ním jednou týdně střílet na střelnici a on mi půjčoval pistoli. Matti rád střílel, ale nevěřil bych, že by střílel na lidi. To je obtížné pochopit. On byl chytrý a ve škole mu to šlo dobře. Chodil i na párty, i když nebyl zrovna společenský,“ řekl Helminen.

"Ty zemřeš příště" - video finského střelce. Zdroj: Reuters/Stream

Čin ho zaskočil: „Byl jsem s ním i noc před tím (útokem) a vypadal normálně.“

Saari mu dokonce řekl, že má problémy a navštívil psychologa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám