Hlavní obsah

Statisíce Maďarů demonstrují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďaři si v úterý připomínají výročí antikomunistického povstání z roku 1956. V Budapešti se při té příležitosti konají dvě masové demonstrace, jedna na podporu nacionalistické vlády Viktora Orbána, druhá na protest proti ní.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Průvod odpůrců Viktora Orbána

Článek

Cílem pochodu, který zorganizovali Orbánovi stoupenci, je Kossuthovo náměstí před parlamentem. Účastní se ho na 150 000 lidí. Jako v březnu na něj přijeli i Orbánovi ultrakonzervativní sympatizanti z Polska. [celá zpráva]

Maďarský premiér v projevu ostře kritizoval Evropskou unii. „Nikdo nám nebude říkat, co můžeme a nemůžeme dělat ve vlastní zemi,“ řekl Orbán na shromáždění před budovou parlamentu v Budapešti u příležitosti výročí protikomunistické revoluce z roku 1956.

Foto: MTI

Maďarský premiér Viktor Orbán

Podle předsedy maďarské vlády Brusel nadále trestá jeho zemi za chyby předchozích socialistických vlád. „Nás nebudou řídit cizinci. Ctíme se evropské instituce, ale ty nemohou zacházet s Maďary bez úcty,“ dodal Orbán.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Masový protest odpůrců Viktora Orbána

Do ulic Budapešti i odpůrci vlády populisty Orbána. Demonstrace pořádané neparlamentním opozičním hnutím Milla se účastní přes 100 000 lidí. Mezi řečníky se očekává bývalý socialistický premiér Gordon Bajnai, o němž se mluví jako o možném vyzyvateli premiéra Orbána v parlamentních volbách v roce 2014.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Odpůrci Viktora Orbána v ulicích Budapešti

Reklama

Výběr článků

Načítám