Hlavní obsah

Stalinův vnuk spor o „krvelačného lidojeda“ prohrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jevgenij Džugašvili, vnuk sovětského diktátora Josifa Vissarionoviče Stalina, neuspěl u Evropského soudu pro lidská práva se stížností na ruský deník Novaja Gazeta, který jeho děda označil za „krvelačného lidojeda“, napsal britský Telegraph. Džugašvili jako odškodné požadoval v přepočtu 5,7 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Stalinův vnuk Jevgenij Džugašvili, pravnuk Vissarion a prapravnuk Josif na fotografii z roku 1995

Článek

Džugašvili žalobou reagoval na články v deníku Novaja Gazeta z roku 2009, které se týkaly popravy polských válečných zajatců během katyňského masakru v roce 1940 a role sovětského vedení.

Jeden článek nařkl politbyro z „touhy po krvi“ a vůdce označil za „krvelačného lidojeda“. Autor v něm také napsal, že se sovětské vedení vyhnulo zodpovědnosti za tento zločin. Podle Stalinova vnuka podobná nařčení silně zasahují do soukromí jeho i jeho rodiny.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Soud ve Štrasburku však Džugašviliho rozhořčení odmítl s tím, že kauza popravy Poláků v Katyni je předmětem veřejného zájmu a kritiky. Podle soudu je tento fakt na stejné úrovni jako právo na soukromí. Články v deníku přispívají k veřejné historické debatě o podílu Josifa Stalina na krveprolití, míní soud.

Dnes devětaosmdesátiletý Jevgenij Džugašvili sloužil jako plukovník v sovětském letectvu. Je vášnivým zastáncem svého děda, který podle něj není zodpovědný za Velkou čistku z 30. let ani za činy, které jsou mu připisovány. V minulosti svého předka označil za génia a přirovnal ho k Ježíši Kristu.

Reklama

Výběr článků

Načítám