Hlavní obsah

Srbskou obec obsadily stovky běženců, kteří směřují dál do Evropy

Právo, Ivan Vilček (Horgoš)
Horgoš

Srbská obec Horgoš (srbsky Chorgoš) trpí v posledních dnech pod přívalem migrantů. Právě z této pohraniční obce se tisíce běženců dostávají po kolejích do Maďarska. Obyvatelé obce se obávají, že po dokončení bariéry na maďarské straně zůstanou běženci v Srbsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti v obci Horgoš na maďarsko-srbské hraniciVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

„Denně zde zastaví třicet až čtyřicet autobusů plných migrantů ze Sýrie a Afghánistánu, kteří v obci stráví několik hodin a pokračují dál do Maďarska,“ řekl Právu starosta István Bacskulin.

Dál pokračují po kolejích, které vedou k maďarské obci Röszke. Na maďarské straně už vyrostla bariéra ze žiletkového drátu, jenže na kolejích žádný zátaras není, protože tudy dvakrát denně projíždí vlak.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Ivan Vilček , Právo

Ze Srbska do Maďarska přecházejí migranti po kolejích.

V křoví u kolejí se před automobilem řízeným starostou Bacskulinem ukrývá skupina běženců z Afghánistánu. Vylézají až po ujištění, že nejsme od policie.

„Myslíte, že nás budou maďarští policisté bít? Na cestě jsme už zažili moc špatného,“ ptá se s obavami mladý muž lámanou angličtinou. Ve skupině je také několik dětí, které pobíhají kolem. Na příkaz rodičů se poslušně shromáždí a společně s dospělými vyrazí po kolejích do Maďarska, tudíž do vysněné Evropské unie. Na kolejích je nikdo nezastaví a jsou v Maďarsku.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranti přspávají v obci Horgoš pod stany na ulicích.

Než zmizí na obzoru, objevuje se další skupina běženců ze Sýrie. Žádají vodu a chtějí se ukrýt ve vinohradu u hranic, aby přešli hranice v noci. „Máme strach. O poslední peníze nás dnes připravili pašeráci lidí. Ukázali nám pouze, kterým směrem je Maďarsko, a opustili nás,“ stěžuje si starší muž.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Také v této skupině jsou malé děti, které sbírají hrozny. „Nejezte to, hrozny jsou ještě nezralé,“ okřikuje je s dobrým úmyslem starosta. „Naši obyvatelé jsou zatím zticha a trpí, že obec denně obsadí stovky migrantů, spí na ulicích, vykonávají zde všechny tělesné potřeby a podobně. Když však začne mizet úroda ve velkém, obávám se, že to bude horší,“ neskrývá své obavy Bacskulin.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Starosta srbské obce Horgoš (Chorgoš) István Bacskulin

S přicházejícím večerem začínají do obce přijíždět autobusy z Bělehradu a z Kanjiži. Z každého vystoupí desítky běženců. Jsou mezi nimi mladí i starší, muži i ženy a hodně dětí. Nedaleko řídí dopravu dvojice srbských policistů.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Migranty přivážejí na hranice v Horgoši desítky autobusů.

Toho, že běžence začnou okamžitě oslovovat pašeráci lidí, si policisté nevšímají. Při vstupu do Srbska dostali běženci povolení k pobytu na 72 hodin, tudíž jsou v zemi legálně. Pokud je oslovují místní lidé, nikoho nezajímá, že se jedná většinou o pašeráky lidí. Ti uprchlíky oberou o poslední peníze, odvedou je za obec, ukážou jim cestu po kolejích a nechají je napospas osudu. Tomu se říká lehký výdělek.

Foto: Ivan Vilček , Právo

Skupina migrantů přechází ze Srbska do Maďarska

„Jeden z nich se chlubil, že za noc vydělá až 6000 eur (téměř 160 tisíc korun). Pokud budou na těchto nešťastných lidech někteří vydělávat takové peníze, obávám se, že proud uprchlíků ještě zesílí a bude to mít špatný konec,“ říká obyvatel Horgoše, který ve strachu z pašeráků lidí nechce prozradit své jméno.

Obyvatelé obce se obávají, že po dokončení plotu zůstanou běženci na srbské straně. „Neboj se, oni si za pomoci pašeráků lidí najdou cestu. Pokud prošli tisíce kilometrů za svým snem, tak je nějaký plot nemůže zadržet,“ mávne rukou jeho přítel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám