Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do nedělní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší příspěvky z on-line reportáže k válce na Ukrajině.

Foto: Reuters

Záběry zářící munice nad ocelárnou Azovstal v Mariupolu

Článek

22:16 - Při sobotním ostřelování Severodoněcku a tamní nemocnice zemřeli dva lidé a další utrpěli zranění. Tři civilní oběti si vyžádaly nedělní ruské útoky v Doněcké oblasti, informovali oblastní gubernátoři.

21:23 - Ukrajinská skupina Kalush Orchestra, která vyhrála soutěž Eurovize, v neděli vydala nový videoklip vítězné písně Stefania. Objevují se v něm záběry válkou zničené Ukrajiny a rovněž ženy v bojové výzbroji.

19:02 - Záběry bílé, jasně hořící munice kaskádovitě spadající na ocelárnu Azovstal v ukrajinském přístavním městě Mariupol zveřejnil prostřednictvím sociální sítě Telegram velitel proruských separatistů v Doněcké oblasti Alexandr Chodakovský. Útok podle agentury Reuters vypadal buď jako útok fosforem, nebo zápalnými zbraněmi.

Jasně zářící munice nad Azovstalem. Separatisté zveřejnili zlověstné záběry

Válka na Ukrajině

18:36 - Stanové městečko v pražské Troji je téměř plné. Během víkendu tam nalezlo azyl 142 ukrajinských uprchlíků z hlavního nádraží. Kapacita je 150 lůžek.

17:26 - Švédská vládní sociální demokracie podpořila vstup země do NATO, uvedla agentura Reuters. Oficiální žádost by měla následovat během několika dní.

16:38 - Na západní ukrajinské hranici je v posledních dnech více lidí, kteří do země přijíždějí, než těch, kdo odjíždějí. Uvedla to ukrajinská pohraniční služba. Trend trvá od 9. května a je nejvýraznější od začátku ruské invaze na Ukrajinu. V sobotu přes západní hranici z Ukrajiny odcestovalo 37 000 lidí a v pátek 34 000. Na Ukrajinu ale zároveň v sobotu přijelo 46 000 lidí a v pátek 40 000.

16:09 - Severoatlantická aliance intenzivně pracuje na vyřešení tureckých výhrad k očekávané přihlášce ke vstupu Finska a Švédska. Po skončení dvoudenního neformálního jednání ministrů zahraničí zemí NATO v Berlíně to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský.

Konkrétní požadavky Ankary neuvedl, řekl ale, že problém pomáhají překonat zejména Spojené státy.

16:00 - Turecko nemíní zablokovat rozšíření NATO o Švédsko a Finsko. Uvedl to po dnešním jednání ministrů zahraničí NATO generální tajemník aliance Jens Stoltenberg.

15:15 - Rusko z Ukrajiny odvezlo 190 tisíc dětí, informovala ruská komisařka pro práva dětí Mari a Lvovová-Bělovová. Podle Ukrajinců se jedná o únos, nikoli záchranu.

„Slova ruské komisařky pro práva dětí se mohou stát součástí trestního šetření pro zločin spáchání genocidy,“ upozorňuje předseda senátního zahraničního výboru Pavel Fischer.

15:00 - Stoltenberg: Rusko ve válce nedosáhlo svých strategických cílů, nedobylo Kyjev ani Charkov, řekl šéf NATO Jens Stoltenberg. Vstup Finska a Švédska by byl podle něj historický.

14:15 - Švédsko a Finsko musí přestat podporovat teroristy a zrušit zákazy vývozu do Turecka, řekl turecký ministr zahraničí o vstupu těchto zemí do NATO.

13:00 - „Na Ukrajinu míří další zbraně a další pomoc. Dohodli jsme se, že budeme úzce spolupracovat, abychom zajistili, že se ukrajinský vývoz potravin dostane ke spotřebitelům v Africe a Asii,“ komentuje setkání s americkým ministrem zahraničí Antony Blinkenem ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba.

12:51 - V ČR je podle odhadu přes 200 tisíc uprchlíků z Ukrajiny, řekl v ČT ministr vnitra Vít Rakušan. ČR vydala dočasná víza 342 tisíc Ukrajincům, na 140 tisíc jich tak asi odjelo.

12:48 - Německo je podle své ministryně zahraničí připraveno urychlit proces vstupu Švédska a Finska do NATO.

12:37 - Ruská raketa kompletně zničila objekt vojenské infrastruktury v Javorově ve Lvovské oblasti. Na místě nejsou mrtví, uvedl gubernátor Maksym Kozyckyj.

12:26 - Finský parlament rozhodnutí o vstupu do NATO posoudí v nejbližších dnech.

12:01 - „Za stávajících podmínek je nepravděpodobné, že by během následujících 30 dní Rusko nějak zásadně postoupilo,“ soudí britské ministerstvo obrany.

11:41 -  Další ruské ostřelování Dnipropetrovské oblasti. Podle guvernéra Valentyna Reznyčenka Rusové použili rakety BM-27 Uragan k ostřelování vesnice Šyroke v regionu Kryvy Rih. Střely však pouze vysklily okna několika budov, žádní zranění nejsou hlášeni.

11:30 - Ruská ofenzíva na Donbase výrazně ztratila razanci. Za poslední měsíc se nepodařilo ruským silám dosáhnout výraznějších územních zisků. Třetinu pozemních sil, které nasadila v únoru, už ztratila, píše v ranním hlášení britské ministerstvo obrany.

11:16 - Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v Praze-Troji přijalo v sobotu, první den fungování 77 lidí. Další přibudou dnes. Kolik, zatím není jasné.

11:11 - Krádeží v obchodech v Rusku přibylo, informuje ruská televize RBK s odkazem na údaje NTechLab. V prvních třech měsících roku 2022 připadalo v průměru na jeden obchod asi 130 krádeží, což je o 18 procent více než o rok dříve.

10:53 - Finsko s největší pravděpodobností podá přihlášku do NATO ve středu 18. května. V rozhovoru pro server Aftonbladet to řekl ministr zahraničí Pekka Haavisto.

10:41 - Jedenáct bombových útoků zažil během uplynulých 24 hodin Severodonětsk v Luhanské oblasti, informoval šéf tamní regionální správy Serhiy Haidai.

10:27 - Příkaz k použití kazetových bomb v Charkově vydal generál Alexander Žuravljov, který má na svědomí obdobný brutální útok na syrské Aleppo, zjistila americká CNN.

Příkaz ostřelovat Charkov kazetovou municí vydal generál, který si to už vyzkoušel v Sýrii

Válka na Ukrajině

10:15 - „Kvůli takovým samolibým a arogantním idiotům už Polsko párkrát přestalo existovat,“ řekla ve vysílání propagandistického Kanálu 1 moderátorka Olga Skabejevová v reakci na komentář polského premiéra Mateusze Morawieckého, který označil ruskou ideologii za rakovinu.

9:55 - Rusko opět viní Ukrajinu z toho, že ostřeluje Bělgorodskou oblast, konkrétně vesnici Sereda. Ukrajina se nevyjádřila ani teď, ani v minulosti.

9:37 -  Ruská agrese ohrožuje svobodu zemí NATO, alianci je proto třeba posílit politicky i vojensky, řekla šéfka německé diplomacie Baerbocková.

9:28 - Česko dosud vydalo ukrajinským uprchlíkům zhruba 342 300 víz dočasné ochrany. V sobotu jich přibylo 970, zhruba o 180 méně než před týdnem.

Do stanového městečka v pražské Troji převezli první uprchlíky

Domácí

9:04 - Finské a švédské členství NATO výrazně posílí, Německo proto učiní vše, aby obě země podpořilo, řekla šéfka německé diplomacie Baerbocková.

9:03 - Poradce mariupolského starosty Peter Andriuščenko zveřejnil záběry z ostřelování ocelárny Azovstal. Podle tvrzení televize Nexta by na záběrech mohlo být použití fosforové bomby.

8:52 - Ruské střely zasáhly Lvovskou oblast. Guvernér Maksym Kozotskyj uvedl na Telegramu bez dalších podrobností, že zasáhly zařízení vojenské infrastruktury.

8:35Náměstek generálního tajemníka NATO Mircea Geoana věří, že turecké výhrady ke vstupu Švédska a Finska do Severoatlantické aliance se podaří vyřešit.

8:16 - Podle britského vojenského zpravodajství je nepravděpodobné, že by Rusko v příštích 30 dnech výrazně urychlilo svůj postup na Ukrajině. Uvedlo to dnes ráno britské ministerstvo obrany ve svém každodenním hodnocení vývoje války.

Postup Rusů se nezrychlí, predikuje britské zpravodajství

Válka na Ukrajině

7:36 - Rakety, které ukrajinské armádě poskytlo Holandsko, nesou na svém plášti nápis „Pomsta za MH17“, informuje televize Nexta.

Civilní let MH17 z Amsterodamu do do Kuala Lumpur sestřelila 17. července 2014 raketa ruské výroby, patří do protiletadlového kompletu BUK. Letoun se zřítil poblíž vesničky Hrabová v Doněcké oblasti. Zahynulo všech 298 pasažérů, většina z nich byli Holanďané. Rusko však odmítlo, že by za neštěstí mohlo, a odmítlo zaplatit odškodné.

7:23 - Indie znovu otevře svou ambasádu v Kyjevě, oznámilo indické ministerstvo zahraničních věcí. Ambasádu 13. března dočasně přesunuli do Polska, znovu fungovat začne v ukrajinském hlavním městě od úterý 17. května.

7:11 - Do Berlína přijel americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle svých slov přijel na neformální setkání se svými protějšky ze zemí NATO, aby probrali aliační a majetkové záležitosti v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajinu.

7:02 - Boje na východě země pokračují, podle informací The Kyiv Independent Rusové podnikli už devět útoků v oblasti.

Vedení ukrajinské taktické operační skupiny „Východ“ na Facebooku v sobotu informovalo, že ukrajinské síly v oblasti zničily sklad.

6:48 - Dlouhý konvoj evakuovaných obyvatel Mariupolu dorazil bezpečně do Záporoží, informuje agentura Reuters. Pobočník Mariupolského starosty Petro Andriuščenko dříve řekl, že konvoj obsahoval mezi 500 a 1000 auty. Šlo o největší evakuaci od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám