Hlavní obsah

Souhrn dění na Ukrajině do sobotní půlnoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině, na kterou zaútočilo Rusko, trvá déle než dva měsíce. O život přišly tisíce lidí – vojáků i civilistů včetně dětí –, domov opustily miliony Ukrajinců, množí se zprávy o ruských válečných zločinech. Dění z Ukrajiny vám Novinky přinášejí on-line.

Zničená budova regionální rady v Charkově.

Článek

23:06 - „Pokud chcete zabránit globálnímu hladomoru, podpořte Ukrajinu, včetně dodávek zbraní,” řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Blokováním Černého moře, hlavní ukrajinské brány do mezinárodního obchodu, vystavuje Rusko řadu zemí riziku globální potravinové krize,” cituje The Kyiv Independent.

22:41 -Ukrajinský zástupce soutěže Eurovize požádal během sobotního finále v italském Turíně přímo na pódiu o pomoc pro obránce Azovstalu: „Prosím, pomozte Ukrajině, Mariupolu. Pomozte Azovstalu hned teď, řekl frontman Kalush Orchestra po vystoupení.

22:10 - Rusové během invaze spáchali na tři stovky zločinů proti ukrajinskému kulturnímu dědictví, řeklo ukrajinské ministerstvo kultury.

Největší počet zničených kulturních předmětů a objektů zatím zaznamenali v Charkovské oblasti (90), Donětské oblasti (70) a v oblasti Kyjeva (62), informuje The Kyiv Independent.

21:48 - Příliv ukrajinských uprchlíků do Německa se výrazně snižuje, potvrdila německá ministryně vnitra Nancy Feserová. Zatímco v polovině března do země přišlo zhruba 15 tisíc uprchlíků denně, nyní je to kolem 2000.

Zároveň roste počet Ukrajinců, kteří se z exilu vracejí do své vlasti. Polsko-ukrajinskou hranici v tuto dobu překročí podle Feserové asi 20 tisíc lidí každý den, včetně těch, kteří původně uprchli i do jiných zemí než do Polska.

21:38 - Televize Nexta přinesla záběry zničeného historického centra ukrajinského Charkova.

20:41 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon zakazující propagaci proruských politických stran. Umožňuje zakázat strany, které podporují nebo ospravedlňují ruskou válku vůči Ukrajině a odmítají ruskou okupaci ukrajinských území včetně Krymu a východního Donbasu.

20:23 - V Nikolajevském regionu zasáhly ukrajinské síly ruský bojový letoun. Podle portálu Nexta jde už o dvoustý v pořadí od začátku invaze.

19:10 - „Nikdo nezlomí našeho ducha. Bojujeme pro záchranu ukrajinského lidu a celého civilizovaného světa,” řekl v rozhovoru pro deník The Kyiv Independent velitel pluku Azov Svyatoslav Palamar. „Chápeme, že pokud bychom zde nevyhráli, Putin bude postupovat dál.”

V ocelárnách Azovstal podle místních zdrojů stále zůstává na 600 obránců, často těžce zraněných a v katastrofálních podmínkách.

18:49 - Česko vstup Finska a Švédska do NATO velmi vítá a podporuje, řekl český ministr zahraničí Lipavský při příjezdu na neformální jednání NATO.

18:25 - Nově inaugurovaná maďarská prezidentka Katalin Nováková ve svém inauguračním projevu  ostře odsoudila ruskou agresi na Ukrajinu. „Maďarsko říká navždy ne snahám o obnovení Sovětského svazu,“ řekla v sobotu na Kossuthově náměstí v Budapešti.

Maďarská prezidentka ostře kritizuje ruskou agresi: Navždy říkáme ne snahám o obnovu SSSR

Evropa

17:47 - Turecko navrhlo evakuovat zraněné bojovníky, kteří se ukrývají v ocelárnách v jihoukrajinském městě Mariupol, po moři. Uvedl to dnes mluvčí tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Jak Ibrahim Kalin v rozhovoru s agenturou Reuters dodal, osobně o tomto návrhu před dvěma týdny v Kyjevě hovořil s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským a návrh i nadále "zůstává na stole", i když s ním Moskva nesouhlasila.

17:33 -  Obránci ocelárny Azovstal v Mariuopolu popsali portálu The Kyiv Independent otřesné podmínky, ve kterých zůstávají v obklíčené továrně uvězněni. „Podmínky jsou prostě příšerné. Zranění vojáci bez končetin leží vedle dalších zraněných ve špíně, kolem létají mouchy, ozývají se bolestivé nářky a cítit je pach hniloby.”

Civilisté v Azovstalu už nejsou, tvrdí obránci

Válka na Ukrajině

17:08 - Prezident Zelenskyj vyzval USA, aby Rusko oficiálně označily za stát sponzorující terorismus. Zelenskyj to řekl americkým senátorům během jejich návštěvy Kyjeva.

16:43 - Vedení Finské sociálnědemokratické strany premiérky Sanny Marinové se jasnou většinou vyslovilo pro podání žádosti Finska o vstup do NATO. Informovala o tom dnes agentura AFP.

16:23 - Celý svět ponese následky totální hybridní války, kterou rozpoutal proti Rusku Západ, prohlásil dnes podle agentury RIA Novosti ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Ve svém vystoupení na schůzi ruské Rady pro pro zahraniční politiku a obranu také řekl, že západní sankce proti Rusku nedosáhnou zamýšleného výsledku.

„Kolektivní Západ nám vyhlásil totální hybridní válku a je těžké předpovědět, jak dlouho ještě bude trvat, ale je jasné, že následky pocítí bez rozdílu všichni," řekl Lavrov.

16:20 - Turecko nezavírá dveře Švédsku a Finsku, pokud jde o jejich členství v NATO. Chce ale se severskými státy jednat a chce, aby zasáhly proti tomu, co Ankara označuje za teroristické aktivity, zejména ve Stockholmu. Agentuře Reuters to dnes řekl mluvčí tureckého prezidenta Ibrahim Kalin.

Prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek uvedl, že vstupu Finska a Švédska do NATO není nakloněn. Obě země podle něj hostí organizace, jež usilují o vznik samostatného Kurdistánu. „Nezavíráme dveře. Chceme jen, aby se o tomto tématu mluvilo vzhledem k tomu, že jde o záležitost národní bezpečnosti Turecka," prohlásil Kalin, který je zároveň Erdoganovým zahraničněpolitickým poradcem.

16:08 - Kyjevský starosta Vitalij Kličko oznámil, že z hlavního města bude odstraněno asi 40 pomníků souvisejících s Ruskem a Sovětským svazem.

15:44 - Rusové na Ukrajině zničili 23 procent ukrajinské železniční sítě.

15:31 - Sankce proti Ruské federaci v souvislosti s její speciální operací na Ukrajině neovlivní ruský vývoz zemědělských zdrojů do rozvojových zemí, uvedli v sobotním prohlášení ministři zahraničí G7.

„Zdůrazňujeme, že naše sankce a opatření na kontrolu vývozu vůči Rusku nejsou a nebudou směřovat na vývoz základních potravin a zemědělských zdrojů do rozvojových zemí," stojí v prohlášení, které uveřejnila agentura Interfax.

15:18 - Putin za těch 80 dní svoje postoje nijak nezměnil, řekl německý kancléř Olaf Scholz po včerejším telefonátu s šéfem Kremlu.

14:47 - Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko odvolal velvyslance republiky v Polsku Vladimira Čuševa. Informuje o tom ruská agentura Interfax.

14:21 - Nad Kaliningradem cvičí ruské stíhačky Su-27. Cílem cvičení bylo odrazit simulovaný nálet na ruskou exklávu Kaliningrad, informovala v sobotu agentura Interfax s odvoláním na Baltskou flotilu.

Nad Kaliningradem cvičí ruské stíhačky Su-27

Válka na Ukrajině

14:07 - Vládnoucí strana v Gruzii oznámila, že nehodlá respektovat výsledky pseudoreferenda v Jižní Osetii.

13:21 - Finský prezident Sauli Niinistö mluvil s Vladimirem Putinem o potenciálním vstupu do NATO. Rusko v sobotu odřízlo svého severského souseda od elektřiny.

Rusko přestalo Finsku dodávat elektřinu

Válka na Ukrajině

12:48 - Stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky v pražské Troji zahájilo provoz. Po poledni vyjel od asistenčního centra ve Vysočanech první autobus s 16 lidmi.

Do stanového městečka v pražské Troji převezli první uprchlíky

Domácí

12:10 - Z Azovstalu by zřejmě mohlo být evakuováno 60 zraněných ukrajinských vojájů, uvedla vicepremiérka Iryna Vereščuková. Rusko nechce na evakuaci ostatních přistoupit.

11:57 -  V polovině srpna se konflikt na Ukrajině zlomí a do konce roku většina bojů skončí. V exkluzivním rozhovoru pro stanici Sky News to uvedl šéf ukrajinské vojenské rozvědky generálmajor Kyrylo Budanov. O vítězství Ukrajiny nepochybuje, svržení ruského prezidenta Vladimira Putina už podle jeho informací započalo.

Válka skončí ještě letos, Putin je nemocný a odstaví ho, tvrdí šéf ukrajinské rozvědky

Válka na Ukrajině

11:21 - „Rusko ohrožuje potravinovou bezpečnost světa tím, že vede válku na Ukrajině. Jediný způsob, jak obnovit řad, je pomoci nám dosáhnout vítězství,” apeluje na Twitteru ukrajinský vyjednavač Mychajlo Podoljak.

10:36 - Moskva podnikne odpovídající preventivní opatření, pokud NATO rozmístí jaderné síly a infrastrukturu blíže ruským hranicím. Varoval před tím v sobotu podle ruských tiskových agentur náměstek ruského ministra zahraničí Alexandr Gruško v souvislosti s možným vstupem Švédska a Finska do Severoatlantické aliance.

9:50 - Prezident Zelenskyj vetoval zákon o odpovědnosti za propagaci symbolů používaných ruskými okupanty. Návrh vrátil parlamentu s tím, aby zákonodárci doplnili výjimku pro muzejní exponáty, tématické výstavy, knihovny, učebnice, vědeckou činnost a podobně.

9:39 - Indie zakázala s okamžitou platností vývoz pšenice do zahraničí. Informovala o tom agentura Reuters. Důvodem jsou rychle rostoucí ceny na domácím trhu. Vláda bude ale moci udělit ze zákazu výjimky. Analytici se obávají dalšího růstu cen pšenice na mezinárodních trzích poté, co omezení vývozu hrozí kvůli válce i v případě dalších dvou velkých světových dodavatelů - Ruska a Ukrajiny. Indie je po Číně druhým největším producentem pšenice na světě.

9:14 - Ruské ostřelování v Luhanské oblasti každý den zničí asi 50 domů.

08:14 - To, že Rusku se v Chersonu podařilo pouze dosadit místní proruské vedení, ukazuje na selhání Rusů při plnění politických cílů na Ukrajině během invaze, píše v ranní zprávě britské ministerstvo obrany.

Místní lidé budou podle Britů nadále proti okupaci, výsledky zamýšleného referenda budou téměř jistě zmanipulované, aby ukázaly jasnou většinu ve prospěch odchodu z Ukrajiny.

06:39 - V Berlíně v sobotu začíná dvoudenní neformální jednání ministrů zahraničí zemí NATO, pozvání dostali i zástupci Švédska a Finska. Tématem schůzky bude ruská invaze na Ukrajinu.

01:54 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požaduje ještě větší tlak mezinárodního společenství na Rusko. Jednání s Moskvou o osvobození obránců továrny Azovstal v Mariupolu jsou podle něj velmi složitá a Kyjev v nich využívá prostředníky. Zelenskyj to uvedl ve svém každodenním videoproslovu v pátek večer.

23:22 - Bojová morálka ruských jednotek na Ukrajině zůstává problém, tvrdí americký představitel, kterého cituje Fox News. Zdá se prý, že vojáci nebojují tak horlivě, nebo neposlouchají rozkazy, což prý platí i pro důstojníky.

21:58 - Šéf ukrajinské diplomacie vyzval země G7, aby urychlily dodávky zbraní. Při boji nepomůže, když jsou k němu potřebné zbraně stále „na cestě”, prohlásil Dmytro Kuleba. Podle webu Ukrajinska pravda řekl, že situace se od jeho posledního jednání s představiteli G7 zlepšila například díky dodávkám houfnic z USA a některých evropských států. Ukrajina ale podle něj potřebuje další zbraně, které jí umožní Rusko porazit. Konkrétně se Ukrajině nedostává salvovových raketometů.

20:43 - Denacifikujme Polsko hned po Ukrajině, navrhl předseda kontrolního výboru Státní dumy Oleg Morozov. Pobouřily ho výroky polských představitelů, kteří hovořili o ideologii ruského světa jako o rakovině a upozorňovali, že za svou agresi na Ukrajině budou muset platit reparace.

Polsko denacifikujeme hned po Ukrajině, řekl ruský poslanec

Válka na Ukrajině

20:23 - Experti identifikovali díky analýze DNA prvních pět dříve nerozpoznaných těl, která byla nalezena v Buči u Kyjeva po stažení ruských vojáků. Informovala o tom ukrajinská generální prokurátorka Iryna Venediktovová.

19:05 - „Jakožto prezident, jsem připraven mluvit s Putinem, ale jenom s ním. Bez žádných jeho prostředníků. A v rámci dialogu, nikoliv ultimát,” řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro italskou televizi RAI 1.

Zelenskyj: Jsem připraven mluvit s Putinem. Ale jenom s ním

Válka na Ukrajině

18:46 - Inflace v Rusku je na dvacetiletém maximu. Meziroční růst spotřebitelských cen v Rusku v dubnu zrychlil na 17,83 procenta z březnových 16,69 procenta. Vyplývá to podle agentury Reuters z pátečních údajů ruského statistického úřadu.

Ruská ekonomika se nyní potýká s problémy v důsledku sankcí, které na Rusko kvůli jeho útoku na Ukrajinu uvalují západní i další země.

18:22 - Německo zvažuje, že Ukrajině dodá systémy obrany země-vzduch IRIS-T.  S odvoláním na bezpečnostní zdroj to uvedl deník Bild.

18:00 - Ruská energetická společnost Inter RAO přestane dodávat od páteční půlnoci SELČ do Finska elektřinu, uvedla podle Reuters finská rozvodná firma.

Ruská firma přestane od půlnoci dodávat elektřinu do Finska

Zahraniční

17:26 - Americký ministr obrany Austin v telefonátu s ruským protějškem Šojguem vyzval k okamžitému příměří na Ukrajině a zdůraznil důležitost komunikace.

16:39 - Ruský soud v pátek uložil rozhlasové stanici Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) pokutu ve výši 12,8 milionu rublů (4,7 milionu korun) za to, že odmítla odstranit ze svého webu zprávy, které jsou v Rusku zakázané. Informovala o tom agentura TASS. Mezi zprávy nepřípustné v Rusku patří informace o ruské agresi na Ukrajině, které Moskva označuje za lživé.

16:18 - Ceny ropy se v pátek zvyšují, přetrvávají obavy ohledně dodávek suroviny na trh. Brent si připisuje přes dvě procenta na 109,7 dolaru za barel.

15:55 - Případné rozšíření NATO o Švédsko a Finsko bude přínosem pro bezpečnost ČR, řekl velvyslanec při NATO Jakub Landovský. Jejich přijetí by mohlo být rychlejší než u jiných zemí.

14:57 - Rusko bude muset Ukrajině platit reparace, myslí si polský prezident Andrzej Duda

13:40 - Přesný termín přesunu ukrajinských uprchlíků do stanového městečka v Praze-Troji dosud nebyl určen. Areál zatím není zcela dokončen, řekl mluvčí magistrátu.

13:28 - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že není nakloněn vstupu Finska a Švédska do Severoatlantické aliance.

13:06 - Ruský prezident Vladimir Putin dnes telefonicky hovořil s německým kancléřem Olafem Scholzem o evakuaci civilistů z oceláren Azovstal, poslední ukrajinské bašty v přístavním městě Mariupol u Azovského moře. S odvoláním na Kreml to dnes napsala ruská agentura TASS.

Putin podle ní upozorňoval Scholze, že rusko-ukrajinská jednání zablokovala ukrajinská strana.

12:34 - Velká Británie rozšířila sankční seznam o 12 subjektů napojených na ruského prezidenta Vladimira Putina. Je mezi nimi i jeho bývalá manželka nebo bratranci.

12:14 - Ukrajina bude s Ruskem bojovat o Hadí ostrov v Černém moři tak dlouho, jak to bude potřeba, prohlásil šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Satelitní snímky Hadího ostrova a ruské lodi u nějVideo: Maxar Technologies, Reuters

11:41 - V Kyjevě začal soud s ruským vojákem obviněným ze zabití 62letého civilisty. Jde o první takový proces od začátku ruské invaze na Ukrajinu.

BEZ KOMENTÁŘE: První ruský voják stanul před kyjevským soudem, zabil civilistu.Video: AP

11:36 - „Členství Švédska v NATO by posílilo bezpečnost a snížilo riziko konfliktu v severní Evropě,“ uvedla pro agenturu Reuters ministryně zahraničí Ann Lindeová.

11:15 - Pokud v Česku bude moci podle ministra vnitra Rakušana pracovat zhruba třetina uprchlíků z Ukrajiny, díky odvodům pomoc státu migrantům přestane být prodělečná.

10:45 - Valná hromada potvrdila pozastavení členství ruské agentury TASS v Evropské alianci tiskových agentur (EANA), návrh na její úplné vyloučení dnes v Sarajevu neprošel. Aliance pozastavení členství zdůvodnila tím, že TASS v současné době není schopen poskytovat nestranné zpravodajství.

10:35 - Rusko opět zaútočilo raketami vypuštěnými z letadel a lodí na rafinérii  Kremenčuku v Poltavské oblasti. Uvedl to mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Zasaženy byly i zásobníky s benzínem a naftou. Už ve čtvrtek o útoku informoval vojenský správce Poltavské oblasti Dmytro Lunin s tím, že dopaly čtyři střely. Kvůli útokům na tuto rafinérii se Ukrajina potýká s nedostatkem paliva.

9:46 - EU poskytne Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě 500 milionů eur (12,4 miliardy korun), oznámil šéf unijní diplomacie Josep Borrell.

9:16 - Česko ve čtvrtek vydalo ukrajinským uprchlíkům 1335 víz dočasné ochrany, o 422 méně než před týdnem. Celkem počet vydaných víz přesáhl 340 tisíc.

9:01 - Institut pro studium válek ve své analýze napsal že ústup od Charkova může naznačovat, že Rusko ustoupilo od plánu na obklíčení ukrajinské jednotek na východě Ukrajiny mezi Izjumem, Slovjanskem a Debelcevem. Místo toho se zřejmě pokouší vytvořit menší kotel mezi Severodoněckem a Lysyčanskem. U řeky Severní Doněc aktuálně probíhají tvrdé boje.

8:03 - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si ve čtvrtek telefonoval se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou, informoval na svém Twitteru. Mluvili o záměru Ukrajiny vstoupit do EU, o dalších sankcích vůči Rusku nebo o dodávkách paliv ze Slovenska. Zelenský také pozval Čaputovou na návštěvu Ukrajiny.

7:58 - Portál Nexta zveřejnil video ukazující, co zbylo z ruského tanku poté, co ho zasáhly ukrajinské síly střelou Javelin.

7:45 - Japonsko zakázalo export špičkových technologií do Ruska, informuje Ria Novosti. V důsledku se zákaz dotkne 3D tiskáren, počítačů nebo elektronových mikroskopů.

6:30 - Ruské jednotky v Brjanské oblasti se přeskupují, uvedl ukrajinský generální štáb v pátek ráno. Podle něj jsou také posilovány o dělostřelecké útvary, které by mohly ostřelovat pohraničí přilehlé ukrajinské Černihivské oblasti.

Podle ukrajinského štábu se Rusové u Charkova pokoušejí zastavit další postup ukrajinských sil.

6:16 - Podle velitelství Jih na jihu Ukrajiny podnikli obránci za 24 hodin přes sto útoků na nepřátelské pozice, přičemž vyřadili z boje 57 okupantů a zničili přes 60 kusů vojenské techniky. Rusové ale ostřelovali z děla a raketometů Mykolajivskou oblast.

6:10 - Ukrajinské síly dál brání ruskému postupu u řeky Severní Doněc nedaleko obce Bilohorivka na východě Ukrajiny. Vyplývá to ze satelitních snímků společnosti BlackSky, napsal server CNN, podle kterého intenzivní boje pokračují ve stejném ohybu řeky, kde Rusko vystavělo dva pontonové mosty. Mosty Ukrajinci zničili.

Tvrdé boje o řeku Severní Doněc, Ukrajinci zničili pontonové mosty

Evropa

5:30 - Ukrajinské síly poškodily v Černém moři logistickou podpůrnou loď ruského námořnictva Vsevolod Bobrov, uvedl ve čtvrtek mluvčí vojenské správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk. Plavidlo, které je v plamenech, zasáhla podle dřívějších informací ukrajinská střela, napsala agentura Unian. Ruské úřady žádný incident na moři neohlásily a informaci nelze nezávisle ověřit.

5:21 - Příbuzní a podporovatelé ukrajinských obránců mariupolských oceláren Azovstal vyzvali na demonstraci v Kyjevě k záchraně obklíčených vězněných vojáků. Místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryna Vereščuková uvedla, že Ukrajina ohledně možné záchrany zraněných a vyčerpaných vojáků opět jedná s Moskvou: "Zahájili jsme nové kolo jednání kolem plánu (evakuační) operace. A začneme s těmi, kteří jsou těžce zranění." Ukrajinské úřady na evakuaci spolupracují s Červeným křížem a OSN.

Souhrn dění na Ukrajině do čtvrteční půlnoci

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám