Hlavní obsah

Soros to v Maďarsku vzdal, po Orbánově tlaku nadaci přestěhuje

Právo, ivi
Budapešť
Aktualizováno

Americký miliardář maďarského původu George Soros uzavře budapešťskou kancelář nadace Open Society Foundation, která se přestěhuje do Berlína. Ve čtvrtek večer to uvedl maďarský web 444.hu s odvoláním na rakouský list Die Presse.

Foto: , Reuters

George Soros

Článek

Budapešťská kancelář bude podle těchto zdrojů fungovat pouze do 31. srpna 2018. Pak ji dočasně přestěhují do Vídně a pak s definitivní platností do Berlína.

„Budapešťské sídlo má momentálně 100 zaměstnanců, z nichž je 60 Maďarů,“ uvedl web. Kancelář zmíněné nadace působí v Budapešti od roku 1984.

Maďarský web konstatuje, že připravovaný zákon Stop Soros má zavést 25procentní zdanění nevládních organizací působících v Maďarsku se zahraniční finanční podporou. Právě projednáváním tohoto zákona má zahájit činnost nový maďarský parlament, který vzešel z nedávných parlamentních voleb. Ustavující schůze parlamentu se bude konat osmého května.

V dubnových volbách jasně zvítězila strana FIDESZ současného premiéra Viktora Orbána, která získala ústavní většinu 133 křesel ve 199členném parlamentu. Orbán založil svoji kampaň na strašení migranty a na útocích na Sorose. Paradoxně to byl právě Orbán, který v minulosti studoval na Oxfordu za finanční pomoci Sorosovy nadace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám