Hlavní obsah

Sopka na La Palmě dál chrlí lávu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Erupce sopky Cumbre Vieja na kanárském ostrově La Palma mají nadále velkou intenzitu, uvedl web volcanodiscovery. Láva teče několika směry, mimo jiné podél severního kraje nově vytvořeného lávového pole, a dál tak ohrožuje La Lagunu. Cumbre Vieja začala soptit přesně před měsícem.

Živě: Sopka Cumbre Vieja chrlí lávu s obrovskou intenzitou i po měsíciVideo: TV Canarias, Reuters

 
Článek

Láva nyní teče ve třech proudech, dva jsou jižně od La Laguny. Mohou se brzy spojit a dosáhnout moře. Jeden z nich už v pátek překročil okolní hory a pohyboval se rychlostí 1300 metrů za hodinu. Kvůli němu se museli evakuovat obyvatelé Los Llanos de Aridana.

Ohromující záběry: Láva z vulkánu na Kanárech se rychle valí do údolí

Svět

Třetí proud tekoucí severozápadně vyvolává obavy, protože se už dostal na cestu El Cumplido a valí se přes průmyslovou část Tajuyi. Ohrožuje i centrum La Laguny, ale to zřejmě vzhledem k topografii mine.

Aktivizovala se také jedna z nově vzniklých kaveren, uniká z ní plyn.

Sloup dýmu stále dosahuje výše 4000 metrů a komplikuje leteckou dopravu nad La Palmou, La Gomerou a severem Tenerife. Některé spoje jsou rušeny kvůli sopečnému popelu.

Láva zvětšila rozlohu ostrova La Palma, část obyvatel musí zůstat doma

Evropa

Pokračují i otřesy půdy dosahující až magnituda 4,5.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Láva valící se ve dvou proudech z vulkánu Cumbre Vieja

Láva při poslední erupci, která začala 19. září, už pokryla 742 hektarů ostrova a poškodila nebo zničila 1058 budov, z nichž 854 bylo obytných. O několik hektarů také zvětšila rozlohu ostrova, protože její proud dosáhl moře a ztuhl.

Láva ze sopky na Kanárských ostrovech dorazila do moře

Evropa

Kvůli erupci muselo být evakuováno několik tisíc lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám