Hlavní obsah

Snowden se kvůli azylu obrátil na 21 zemí, řada z nich už ho odmítla

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Devětadvacetiletý bývalý technik CIA Edward Snowden, který se před vydáním do USA ukryl na letišti v Moskvě, požádal o poskytnutí azylu, nebo pomoc v té souvislosti ve dvou desítkách zemí. Jsou mezi nimi Ekvádor, Rusko, Čína, ale i Francie či Polsko. Informovala o tom webová stránka organizace WikiLeaks. Řada zemí už Snowdena odmítla.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Edward Snowden ve vysílání televize v kavárně na moskevském letišti Šeremetěvo

Článek

Žádosti za Snowdena v neděli podala právnička WikiLeaks, Britka Sarah Harrisonová, píše se v prohlášení.

„Žádosti byly doručeny zástupci ruského konzulátu na letišti Šeremetěvo v Moskvě. Dokumenty podtrhují nebezpečí stíhání pana Snowdena v USA. Žádosti jsou prostřednictvím ruského konzulátu doručovány dotyčným ambasádám v Moskvě,” uvedla WikiLeaks.

Většina ho odmítla

Snowden se obrátil na tyto státy: Rakousko, Bolívii, Brazílii, Čínu, Kubu, Finsko, Francii, Německo, Indii, Itálii, Irsko, Nizozemsko, Nikaraguu, Norsko, Polsko, Rusko, Španělsko, Švýcarsko, Ekvádor, Island a Venezuelu.

O možnosti azylu pro Snowdena už se dříve mluvilo v  souvislosti s Ekvádorem, Islandem a od pondělka i Ruskem. [celá zpráva]

Udělit mu azyl už ústy ministra zahraničí Radoslawa Sikorského odmítlo Polsko, později se se stejným stanoviskem ozvaly Brazílie, Finsko a Indie. Úřady Ekvádoru, Norska, Rakouska a Španělska oznámily, že žádost o udělení azylu Snowden musí podat na jejich území, což je v jeho momentální situaci nemožné.

Negativně se staví k žádosti i Německo.

Jen venezuelský prezident Nicolás Maduro opakovaně ujistil, že jeho země je ochotna Snowdena přijmout.

V úterý dopoledne pak Snowden stáhl i svoji žádost u ruských úřadů. [celá zpráva]

Obama mi brání, stěžuje si

Snowden také prostřednictvím WikiLeaks obvinil amerického prezidenta Baracka Obamu, že se mu snaží zabránit v získání azylu. Obama měl viceprezidentu Josephu Bidenovi přikázat, aby tlačil na lídry národů, na které se Snowden obrátil, aby mu nevyhověli.

Snowden vyzradil novinářům existenci rozsáhlého programu sledování americkou tajnou službou NSA. Z jeho materiálů vyplynulo, že špiclováni byli ve velkém i evropští spojenci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám