Hlavní obsah

Slovenští poslanci se poprali při pokusu odvolat premiéra Fica

– Bratislava • Aktualizováno

Potyčka mezi poslanci vládní strany Směr-SD premiéra Roberta Fica a zástupci opozice vypukla podle televize TA3 před půlnocí ve slovenském parlamentu. Slovenští zákonodárci na úterní mimořádné schůzi sněmovny, která se protáhla až do středečního rána, jednali o návrhu opozice na vyslovení nedůvěry Ficovi.

Slovenští poslanci se poprali na zasedání

 
Článek

Opozice, která nemá na odvolání premiéra dostatek hlasů, přišla s návrhem kvůli údajně nevýhodnému nákupu akcií slovenských plynáren SPP schválenému vládou.

Důvodem k potyčce mezi dvěma skupinami poslanců byla papírová figurína premiéra Fica, kterou před řečnický pultík ve sněmovně postavili opoziční poslanci v úterý večer poté, co Fico a celá vláda z parlamentu odešli, neboť se nechtěli debaty o SPP a odvolávání účastnit.

Když se někteří z poslanců Směru-SD do sněmovny vrátili, snažili se figurínu zobrazující Fica ve fotbalovém dresu s nápisem "Usvědčený, daroval Slovensko zbohatlíkům" odnést. Několik zástupců opozice se jim v tom vydalo zabránit a na chodbě se strhla bitka, v níž podle serveru sme.sk padaly rány pěstí.

"Byl jsem na vyšetření u lékaře, mám 1,5centimetrovou tržnou ránu na ústech," řekl dnes sme.sk poslanec opoziční strany Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti Jozef Viskupič.

Odkup podílu v SPP je podle opozice nevýhodný

Důvodem návrhu vyslovit Ficovu kabinetu nedůvěru je záměr vlády odkoupit od českého Energetického a průmyslového holdingu (EPH) jeho podíl v mateřské společnosti slovenských plynáren SPP. To je podle opozice pro stát nevýhodné kvůli ztrátám SPP při prodeji plynu.

"Pravicové vlády po privatizaci SPP vždy asistovaly cizím vlastníkům při zvyšování cen plynu. Nikdy nic neudělaly ve prospěch prostých lidí. Je absurdní, aby ti, kteří pomáhali zdražovat, dnes chtěli odvolávat vládu za to, že plníme vlastní programové prohlášení," hájil záměr svého kabinetu Fico.

Přes den má na návrh Směru-SD parlament jednat o běžné agendě, na odvolávání dojde zřejmě opět až večer, kdy hodlají Ficovi lidé sněmovnu znovu opustit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám