Hlavní obsah

Slovenský tisk: Češi nám běží naproti, trumfy drží politická superstar Babiš

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský deník Hospodárske noviny ve svém pondělním komentáři konstatuje, že Bratislava zpravidla s vyplazeným jazykem dobíhala Prahu. „Po víkendových volbách se to konečně obrátilo a Češi nám běží naproti,“ napsal list.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lídr ANO Andrej Babiš hovoří s novináři

Článek

List konstatuje, že československé polistopadové strany po dvou dekádách definitivně vyhořely. „Socialisté a komunisté mají dohromady srovnatelnou podporu jako u nás Smer, který oboje úspěšně integroval do jednoho celku. A byly by získaly pohodlnou většinu, kdyby se na scéně nezjevil Andrej Babiš a jeho ANO. Skutečným vítězem je on,“ uvedl deník.

HN si kladou otázku, zda jsou schopnosti Babiše z oblasti byznysu k něčemu dobré i v reálné politice. „Představa, že stát se dá řídit stejnými prostředky a metodami jako Agrofert, je jednoduše mylná a Babiš to zanedlouho zjistí,“ píše list.

Neočekávaně dobrý volební výsledek zahnal Babiše podle HN do kouta. „Takovýto silný mandát představuje závazek vůči voličům, kteří mu dali šanci. Pokud se jí nechopí, v dalších předčasných volbách druhou nedostane,“ dodává deník.

Ten na jiném místě napsal, že českým stranám chybí lídr, který by stabilně přitahoval voliče. Bez ohledu na to, zda je ve vládě, nebo v opozici. „Tedy někdo jako Robert Fico na český způsob,“ dodal list.

Superstar Babiš

Deník Plus jeden deň konstatuje, že dosavadní politická elita lidi zklamala. „Ti, kteří přišli volit, dali svoji nevoli a nespokojenost jednoznačně najevo. Krize ´starých´ stran a ´starých´ lídrů se projevila v plné nahotě. Skutečným vítězem voleb je nová česká politická superstar Andrej Babiš. On drží v rukou všechny trumfy. Bez ´ano´ jeho hnutí ANO nová vláda nevznikne,“ dodává list.

Rovněž deník Sme uvedl, že bez ANO není reálná žádná vládní sestava. „Andrej Babiš se stal neoficiálním vítězem voleb v Česku,“ uvedl list. Deník Sme ve svém komentáři napsal, že z výsledků voleb může těžit prezident Miloš Zeman, protože z voleb nevzešel pro žádnou stranu ani pro celý parlament natolik silný mandát, jaký získal Zeman v lednu.

Štěpení vítězů

„Roztříštěnost politické vůle vylučuje, aby se z parlamentu stalo centrum moci schopné konkurovat Zemanovi na Hradě. Vysokým rizikem je zemanovské křídlo ČSSD, které pod taktovkou Hradu nasměruje vítěze ke štěpení,“ dodal list.

Titulek deníku Pravda hlásá: Češi chtěli změnu, vsadili na Slováka. „Tužba po změně a potrestání tradičních stran přivedla Čechy do nejistoty,“ napsal list. „Polovinu křesel ve Sněmovně obsadí strany, jejichž mandát je založený čistě na hněvu a protestu voličů. To se dalo po katastrofě vlády standardní pravice očekávat,“ uvedla Pravda. K pozici ČSSD list uvedl, že strana, ve které slabý předseda a silný první místopředseda představují dvě frakce, které se přetlačují o vliv, na voliče nemohla působit jako jasné a čitelné východisko z politické krize.

Deník Nový čas napsal, že volby vyhrála sociální demokracie, ale faktickými vítězi jsou Babiš a Zeman. „Oni budou určovat, co se v Česku bude dít v nejbližších měsících,“ konstatuje list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám