Hlavní obsah

Slovenský prezident pověří Fica sestavením vlády, s Kotlebou jednat nebude

Právo, Novinky, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slovenský prezident Andrej Kiska pověří v úterý předsedu strany Směr-sociální demokracie Roberta Fica sestavením vlády, sdělil ve svém pondělním vystoupení v prezidentském paláci. Postupně přijme předsedy všech stran, které uspěly v sobotních parlamentních volbách, kromě šéfa Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby.

Foto: Petr Horník, Právo

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

Hlava státu uvedla, že výsledky voleb byly překvapující. „Máme v parlamentu hned několik nových politických stran a budeme mít v parlamentu také radikální politický extremismus ve stejnokrojích,“ konstatoval Kiska. Očekává, že jednání o vzniku nové vlády budou náročná. "Voliči rozhodli tak, že vznikla komplikovaná situace. Je tu více dělicích čar mezi zvolenými politickými stranami. Některé nelze překonat, ani by to nebylo správné. Některé nebude jednoduché překonat, ačkoli to patrně bude nevyhnutelné," uvedl Kiska.

Zvolení představitelé parlamentních stran si s touto situací budou muset podle jeho slov poradit. „Dnes v průběhu dne a zítra ráno se postupně setkám s předsedy zvolených politických stran, s výjimkou pana Kotleby, abych zjistil, jak vidí možnost poskládat stabilní většiny se smysluplným programovým prohlášením. Protože situace je komplikovaná, považuji za správné postupovat systematicky. Chci postupovat tak, abychom postupně krok za krokem zjistili, potvrdili nebo vyloučili, jaké možnosti jsou a jaké možnosti nejsou,“ zdůraznil Kiska.

Hořké vítězství

Doufá, že všechny politické strany jsou si vědomy toho, co voliči vzkazují. „Osobně si myslím, že už nějakou dobu a v několika volbách za sebou odkazují, že potřebujeme u nás dramaticky zvýšit důvěru občanů v stát. Domnívám se, že tentokrát to voliči odkázali natolik hlasitě a natolik zřetelně, že se to nedá přeslechnout,“ zdůraznil prezident.

Je přesvědčen, že na Slovensku nejsou ohroženy hodnoty, o nichž politici rádi hovoří. „Lidé však dali najevo, že očekávají, že tyto hodnoty přinesou konkrétní výsledky pro jejich každodenní život. Nemyslím si, že bychom měli být po těchto volbách nějak uhranuti jménem politika a jednou stranou, která se dostala do parlamentu. To, co potřebujeme, je vláda, ale také opozice, které přesvědčí lidi, že nemusí chodit k volbám stále víc jen protestovat,“ dodal Kiska.

Vládnoucí strana Směr-sociální demokracie sice v sobotu volby opět vyhrála, ale získala “pouze“ 28,28 procenta hlasů, takže přišla o absolutní většinu a bude jen obtížně hledat partnery do koalice. Do parlamentu se dostalo rekordních osm stran včetně Kotlebových extremistů. [celá zpráva]

Není vyloučeno, že by většinu nakonec mohla získat pravice, která má nakročeno k zisku 70 křesel ve 150členném parlamentu, takže by mohla s tichou podporou nové strany Sme rodina – Boris Kollár mít většinu 81 mandátů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám