Hlavní obsah

Slovensko zvažuje pronájem gripenů

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenské letectvo přestane do dvou let používat ruské stíhačky MiG-29 a pravděpodobně si na ochranu vzdušného prostoru pronajme švédské stroje JAS-39 Gripen. „Pravděpodobně půjdeme systémem, jakým šla Česká republika, a to pronájmem letových hodin “ citovala agentura TASR slovenského ministra obrany Martina Glváče.

Foto: Reuters

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Článek

„Máme hodně informací z české strany, abychom se vyvarovali problémů, které měli oni, a abychom dokázali navázat na jejich zkušenosti,“ dodal Glváč.

Ministr potvrdil, že se bude konat mezinárodní soutěž na výběr nových stíhaček. Podle deníku Sme přicházejí v úvahu pouze gripeny a americké stroje F-16. Gripeny jsou přitom levnější a méně nákladné na provoz než F-16. Deník však upozorňuje, že gripeny zažily bojovou akci pouze jednou, a to v roce 2011, když švédské letectvo dohlíželo na bezletovou zónu v Libyi. Starší stroje F-16 se zúčastnily mnoha válečných konfliktů.

Slovensko zvažuje pronájem maximálně šesti až osmi stíhaček. Použití gripenů podporuje i myšlenka česko-slovenské společné letky. Česko má už devět let v pronájmu 14 gripenů a pravděpodobně dojde k prodloužení této smlouvy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám