Hlavní obsah

Slovensko potřebuje zvýšit důvěru lidí ve stát, prohlásil Kiska při jmenování nové Ficovy vlády

– Bratislava • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Robert Fico (Směr-sociální demokracie) stanul ve středu večer v čele své třetí vlády. Slovenský prezident Andrej Kiska jmenoval premiéra a následně i členy nové koaliční vlády, kterou sestavili kromě Směru také Slovenská národní strana (SNS), Most-Híd a strana Síť.

Foto: Martin Mikula, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico s prezidentem Andrejem Kiskou

Článek

Ke jmenování vlády došlo vzápětí poté, kdy do rukou prezidenta podala demisi druhá Ficova vláda.

Nová koaliční vláda se bude v 150členném parlamentu opírat o podporu 81 poslanců. Koalice disponovala původně 85 hlasy, tři poslanci strany Síť však ve čtvrtek oznámili, že ji opouštějí a vládu nepodpoří. Stejný krok učinil rovněž jeden poslanec za stranu Most-Híd.

Předseda Slovenské národní strany Andrej Danko (41) byl na ustavující schůzi parlamentu zvolen v tajné volbě předsedou slovenského parlamentu. Ze 146 přítomných poslanců hlasovalo pro 112, 26 bylo proti a osm se zdrželo hlasování. Danko byl jediným kandidátem na tuto funkci.

Kiska: Zvýšit důvěru lidí ve stát

Po jmenování nové vlády Kiska řekl, že Slovensko potřebuje zvýšit důvěru lidí ve stát, v demokratický systém a ve schopnost politiků řešit problémy. „Výsledky voleb mluví o náladách voličů na Slovensku přímou a srozumitelnou řečí. Jste vláda, která musí dosáhnout významných výsledků ve vícero oblastech. Jiná, kratší cesta k tomu, aby lidé začali mít lepší pocit z vlastní země, aby se přestali ohlížet po extrémních řešeních, neexistuje,“ uvedl Kiska.

Hlava státu připomněla, že ve Ficově koaliční vládě se spojili bývalí političtí soupeři. „Ve jméně tohoto spojení jste museli udělat množství kompromisů. V demokratických zemích to není nic výjimečného. Na druhé straně není třeba si zakrývat oči před tím, že část občanů na toto spojení reagovala s emocemi a nedůvěrou. Vy jste od této chvíle vládou všech občanů včetně těch, kteří vás možná dnes odmítají. Přeji Slovensku, aby tyto emoce opadly,“ konstatoval Kiska.

Fico: Země ve vynikající kondici

„Jediné, co dokáže lidi přesvědčit je práce, která po vaší vládě zůstane. Výsledky, kterým budou lidé rozumět a budou je cítit ve svém každodenním životě,“ dodal prezident.

Fico ve své odpovědi zdůraznil, že nová vláda přebírá Slovensko ve vynikající hospodářské a finanční kondici. „Pokud se podíváme na události včerejšího dne, pochopíme, že Slovensko potřebuje především stabilní vládu, která je připravena reagovat na domácí i vnější výzvy,“ uvedl.

S narážkou na účast SNS a slovensko-maďarské strany Most-Híd ve vládě Fico konstatoval, že nová koaliční vláda bude vládou historického kompromisu. „Je to odrazem vynikajících slovensko-maďarských vztahů, které si užíváme za posledních deset let,“ dodal.

Reklama

Související články

V nové Ficově vládě zůstanou staré tváře

V nové koaliční vládě Roberta Fica se objeví řada stávajících ministrů. Zahraničí povede dál šéf diplomacie Miroslav Lajčák a vnitro Robert Kaliňák. Funkce si...

Výběr článků

Načítám