Hlavní obsah

Na Slovensku skládali dva poslanci slib s Davidovou hvězdou na oblečení

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Dva slovenští poslanci složili ve středu slib poslance se žlutou Davidovou hvězdou na oblečení. Viera Dubačová (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti) a Ondrej Dostál (Svoboda a Solidarita) tím chtěli upozornit na vstup extrémně pravicové Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) do slovenského parlamentu.

Foto: RTVS

Opoziční poslanci Viera Dubačová a Ondrej Dostál

Článek

„Dnes je to 83 let, co se Adolf Hitler chopil moci a stal se vůdcem. Je symbolické, že právě v tento den vstupují fašisté do slovenského parlamentu,“ vysvětlil svůj krok Dostál.

Reichstag v tento den v roce 1933 schválil tzv. zmocňovací zákon, který umožnil vládě schvalování zákonů bez souhlasu parlamentu.

Slib někteří poslanci označili za „cirkus”

Slib složilo také 14 poslanců (LSNS), když strana Mariana Kotleby získala ve volbách osm procent hlasů. Někteří poslanci za tuto stranu označili skládání slibu s Davidovou hvězdou za „cirkus“.

„Je to nedůstojné tohoto místa,“ citovala agentura TASR poslanec Milan Uhrík za LSNS. Označení fašisté odmítl. „My se za fašisty nepovažujeme,“ dodal.

Nejsem Žid, nemám si co myslet
Milan Mazurek

Další poslanec LSNS Milan Mazurek na dotaz, co si o žluté Davidově hvězdě na oblečení zmíněných poslanců myslí řekl: „Nejsem Žid, nemám si co myslet.“

Jediný kandidát na funkci předsedy

Předsedou slovenského parlamentu byl v tajné volbě zvolen předseda Slovenské národní strany Andrej Danko (41). Ze 146 přítomných poslanců hlasovalo pro 112, 26 bylo proti a osm se zdrželo. Danko byl jediným kandidátem na tuto funkci.

Reklama

Výběr článků

Načítám