Hlavní obsah

Slovensko nebude od pendlerů vyžadovat test na koronavirus

Právo, Ivan Vilček (Od našeho zpravodaje)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Ústřední krizový štáb v úterý rozhodl, že Slovensko nebude od pendlerů z příhraničí vyžadovat test na koronavirus. Po jednání štábu to oznámil slovenský hlavní hygienik Ján Mikas.

Foto: Slovenská policie

Pendleři a zdravotníci budou mít při přechodu slovenské hranice výjimku.

Článek

Slovensko tak učinilo vzhledem ke zlepšující se epidemiologické situaci v zemi i v sousedních státech. „Zrušíme povinnost pendlerů prokázat se při každém vstupu na území Slovenské republiky negativním testem na covid-19 ne starším než 30 dní,“ uvedl Mikas.

Opatření mělo platit od začátku května, ale do platnosti vůbec nevstoupí. „Tato věc je tím pádem uzavřená,“ dodal hlavní hygienik Slovenské republiky. Povolení vstupu bez testu platí také pro děti pendlerů. Ti zároveň nebudou muset ani do povinné karantény.

 Další výjimka pro zdravotníky

Slovensko rovněž zvolní pravidla pro zdravotníky a pečovatelky s prací v České republice a v Rakousku. Nebudou muset do povinné 14denní karantény.

Slovensko plánuje zrušit vlaky zdarma pro seniory. Nechce, aby jimi teď jezdili

Ekonomika

„Povinnost izolace se nebude vztahovat na osoby, které mají trvalý nebo přechodný pobyt na území Slovenské republiky a mají uzavřený pracovně-právní vztah jako zdravotnický pracovník nebo pečovatel v Jihomoravském, Zlínském, Moravsko-slezském a Olomouckém kraji a ve spolkových zemích Vídeň, Dolní Rakousy a Burgenland v Rakousku a jsou držiteli potvrzení od zaměstnavatele o výkonu této práce.”

Zároveň ale musí tito lidé prokázat, že nejsou nakažení. „Tato osoba je povinná při vstupu na území Slovenské republiky odevzdat výsledek negativního testu na covid-19 ne starší než 96 hodin,“ dodal Mikas.

Reklama

Výběr článků

Načítám