Hlavní obsah

Slovenská vládní strana Síť se trhá, koalici by to ohrozit nemělo

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Pět poslanců slovenské vládní strany Síť v úterý oznámilo, že ze strany odchází. Stabilitu současné vládní koalice by to ohrozit nemělo.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Koaliční vláda vedená premiérem Robertem Ficem má nadále většinu v parlamentu.

Článek

Bývalí členové strany Síť totiž chtějí vstoupit do poslaneckého klubu jiné vládní strany, a to Mostu-Híd. „V rámci něho bychom chtěli pokračovat v prosazování odpovědné politiky a podílet se na plnění programu vlády,“ uvedl bývalý místopředseda Sítě Andrej Hrnčiar. „Stále považuji současnou vládní koalici za jediné možné řešení,“ dodal.

Strana Síť získala v březnových volbách jen 5,6 procenta hlasů a její preference postupně klesly na jedno procento. V sobotu z čela strany odstoupil její zakládající předseda Radoslav Procházka. Novým předsedou strany se stal Roman Brecely.

Po jednání s novým předsedou nabylo pět nespokojených poslanců Sítě přesvědčení, že ani pod novým vedením se ve straně nic nezmění, a rozhodli se odejít. „Neexistuje garance změny dosavadní komunikace a stylu práce,“ uvedli odcházející poslanci ve svém prohlášení.

Levo-pravá vládní koalice Směru-sociální demokracie, Slovenské národní strany, Mostu-Híd a Sítě disponuje v 150členném parlamentu 81 hlasy.

Související téma:

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Robert Fico

Reklama

Výběr článků

Načítám